Báder Márton a kosárszövetség új elnöke; semmi sem kerül a szőnyeg alá

2023.05.02. 16:39 Módosítva: 2023.05.02. 19:48
Báder Márton lett a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke. Az MKOSZ budaörsi központjában rendezett keddi tisztújító küldöttgyűlésen az egyedüli jelöltként indult 42 éves exjátékost egyhangú szavazással, 135 támogató vokssal választották a szövetség vezetőjévé.

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a 98-szoros válogatott center a szavazás előtt azt mondta a megjelenteknek: fél éve még nem gondolta volna, hogy ilyen lehetőséghez jut.

Az MKOSZ-t eddig irányító Szalay Ferenc két hete jelentette be, hogy nem méreti meg magát a küldöttgyűlésen, és 13 év után leköszön tisztségéről, ezzel együtt mindenben támogatja utódját. A szolnoki polgármester búcsúbeszédében kiemelte, hogy irányításával sikerült békét és rendet teremteni a magyar kosárlabdában.

„A vitákat 2010 után már házon belül rendeztük, kifelé pedig egységes gondolatokat fogalmaztunk meg. Ez stabilitást adott a szövetségnek, amely a kezdeti 200 millió után jelenleg már 6,3 milliárd forintból gazdálkodik, és jelenleg 639 milliós tartalékkal rendelkezik. A saját lábunkon állunk, emellett ideköltöztünk a Magyar Kosárlabdázás Házába, megnyitottuk saját múzeumunkat, és felnőtt, valamint korosztályos tornák megrendezésével komoly sportdiplomáciai sikereket értünk el” – sorolta Szalay Ferenc.

Szalay elismerése: tiszteletbeli elnök lesz

A szövetség elnökségében maradt Becsky István, Bokor Ákos, Fűzy András, Hajdu Péter, Pukler Gábor és Sántha Gergely, hozzájuk csatlakoztak négyen.

Az új tagok között ott van a 127-szeres válogatott Dávid Kornél, az eddigi egyetlen magyar NBA-kosaras, a Chicago Bulls és a Toronto Raptors egykori játékosa, aki jelenleg az NBA-alapszakaszgyőztes Milwaukee Bucks játékosmegfigyelője, továbbá a 110-szeres válogatott Mészáros Zalán, az 52-szeres válogatott Krasovec Péter– az első olyan magyar kosaras, aki amerikai egyetemre került ki a nyolcvanas években, konkrétan a Marist College-be , valamint Pantl Péter, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója.

Az új elnök, Báder Márton négyszeres magyar bajnok és kupagyőztes, világlátott ember. Visszavonulásáig szerepelt a Budapest Honvéd, az Albacomp, a szlovén Krka Novo Mesto, a horvát Cibona Zagreb, a spanyol Manresa, a görög Panelliniosz, a cseh Prostejov, az ukrán Himik Juzsnij, a szerb Hemofarm Vrsac és a Szolnoki Olaj csapatában.

Megható jelenet volt a közgyűlés záró aktusaként, amikor Szalay Ferencet Báder Márton javaslatára a tagság közfelkiáltással az MKOSZ tiszteletbeli elnökévé választotta. Az új elnök egy díszes, arany színű kosárlabdával ajándékozta meg a meghatottságtól megszólalni alig tudó leköszönő elődjét. 

Itt nem lesz szőnyeg alá söprés!

A küldöttgyűlés befejeztével Báder Márton – a maga 210 centijével a szövetség történetének legmagasabb elnöke – nyilatkozott az Indexnek. Először arról beszélt, hogy még nagyon friss az élmény, az első pillanatokban a boldogság és a büszkeség a meghatározó érzés.

„Felelősségteljes munka, nagy súlya van, de szeretem a felelősséget  – mondta Báder.  – Biztosak lehetnek a választóim abban, hogy tiszta szívvel és teljes felelősséggel fogom végezni az elnöki teendőimet.  A mai küldöttgyűlés tapasztalatai alapján úgy érzem, a sportág hátországa mögöttem áll, ez roppant jólesik, és köszönöm is. Az első teendőimről csak akkor tudok beszélni, ha megismertem az összes munkatársat, a hivatali rendet, a döntési kompetenciákat, amit szigorúan akarok szabályozni. És természetesen szükség van egy alapos állapotfelmérésre is.

Báder nem titkolja, hogy változtatásokra is szükség van a magyar kosárlabdasportban és a szövetség ügymenetében is. 

A magyar kosárlabdasportnak és a szövetségnek is vannak értékei. Ezekre az értékekre szeretnék alapozni, de én olyan ember vagyok, aki a problémákat nem söpri a szőnyeg alá, ellenkezőleg, kiteszi az asztalra. Egy biztos, a férfi utánpótlás helyzete biztos, hogy javításra szorul. Ez persze nem olyan probléma, amit egy hónap alatt meg lehet oldani, de alapos vizsgálatot kell folytatnom, és meg kell hozni a felelős döntést abban, hogy mit kell változtatni, és be kell állítani a célok mögé az utánpótlás-nevelő egyesületeket és sportszervezeteket.

Na végre, Dávid Kornél is az elnökségben

Felvetem Bádernek, hogy van egy ember a magyar kosárlabdasportban, az eddigi egyetlen NBA-játékos, Dávid Kornél, akit már régen be kellett volna vonni a sportág irányító testületének munkájába, de jobb későn, mint soha. Vajon hogyan sikerült őt rábeszélni, hogy jelöltesse magát az elnökségbe, és mit hozhat ő a sportág vérkeringésébe?

Kornél nagyon elfoglalt ember és komoly munkát végez a klubjában. Van egy megkérdőjelezhetetlen játékos- és vezetői múltja. Mi játszottunk egymás ellen az Euroligában és egymás mellett a válogatottban, és bár kilenc-tíz évvel idősebb nálam, összeért a pályafutásunk. Kölcsönösen tiszteljük egymást, az ő neve, a kapcsolatrendszere fantasztikus, a játékosmegfigyelő munkája miatt a nemzetközi vérkeringésben nyakig benne van, és ezt szeretnék kihasználni a szövetségben. Ne szaporítsuk felelegesen a szót. az ő neve egy márka, egy brand. Hogy most miért vállalta el az elnökségi tagságot? Erről őt kéne megkérdezni, de az biztos, hogy nem volt nehéz rábeszélnem. Hasonlóan gondolkodunk a kosárlabdáról, és abban is megegyeztünk, hogy az utánpótlás helyzete nemcsak idehaza, hanem az egész világon problematikus.

És hogy milyen kaliberű világpolgár lett az MKOSZ elnöke, ahhoz egy adalék: Báder Márton a magyar mellett angolul, szerbül és horvátul anyanyelvi szinten beszél, azaz a sportág két úgymond hivatalos nyelvét, az angolt és a szerb-horvátot tökéletesen bírja. Ami a mai világban óriási előny. És németül, valamint oroszul sem tudják eladni.