A Vasas karnyújtásnyira került a címvédéstől

2023.05.03. 08:41
A címvédő Vasas 3–0-ra nyert a Békéscsaba otthonában a női röplabda Extraliga döntőjének keddi második mérkőzésén, így egy siker választja el a bajnoki címtől.

A két együttes első, múlt szombati mérkőzését a Vasas annak ellenére is viszonylag simán nyerte, hogy a harmadik játszmát elveszítette. A másik három szett közül a kihívó BRSE csak egyben tudta felvenni a ritmust ellenfelével. A csabaiakat edző Tóth Gábor akkor azt mondta, korlátozottak voltak, és ahhoz, hogy bármiről is beszéljenek, elengedhetetlennek nevezte a keddi találkozó megnyerését.

A Vasast edző görög Jannisz Atanaszopulosz akkor arról beszélt, Békéscsabán teljesen más összecsapásra számít, ez pedig annál is inkább valószínű volt, mert 

a hazaiaknál ismét ott lehetett a kezdőben az első mérkőzést sérülés miatt kihagyó török Ceyda Aktas.

A címvédő és a tavalyi ezüstérmes második csörtéjét a Békéscsaba kezdte pontosabb játékkal, a Vasas sokat rontott, míg a hazaiak mezőnyvédekezése alaposan feljavult a négy nappal korábbihoz képest.

A fővárosiak kettőt is cseréltek és hétpontos hátrányban tudtak újítani, a hajrá előtt előbb 17-nél, majd 23-nál is kiegyenlítettek, végül két hazai szettlabdát hárítva megnyerték a maratoni, 40 perces nyitófelvonást.

A második játszmára lendületben maradt a bajnok, amelynek blokkteljesítménye és mezőnyvédekezése is alaposan feljavult a találkozó elejéhez képest, és uralta az összecsapást. Tóth időkérésekkel és cserékkel is próbálta megtörni a fővárosiak lendületét, de a Vasas fölényes részsikert aratott.

A harmadik felvonás elején a Békéscsaba nyitásfogadása újra hagyott kívánnivalót maga után, de amikor ezt rendezték a hazaiak, hárompontos hátrányból fordítottak. A Vasas rendezte sorait és az amerikai Taylor Bannister vezérletével újra megszerezte a vezetést, de a fordulatoknak ekkor még nem volt vége: hol egyik, hol másik csapat állt jobban, és bár a BRSE 23–19-nél nyeregben érezhette magát, 

a Vasas sorozatban nyerte a pontokat és végül Papp Orsolya pontjaival lezárta a 102 perces mérkőzést.

A találkozó legjobbja Bannister volt 18 ponttal.

Női Extraliga, döntő, 2. mérkőzés:
Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 0–3 (-28, -14, -23)