Aranyérmet nyert a magyar férfikardcsapat a világkupaversenyen

2023.05.14. 16:47
Aranyérmes a magyar férfikardcsapat a spanyolországi világkupaversenyen.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes – amely a madridi viadalt a világranglista második helyéről kezdte – 45–39-re verte a törököket, 45–41-re a japánokat, majd 45–40-re az olaszokat.

A másik ágon az amerikaiak kerültek döntőbe, itt a sorozatban négyszer világbajnok, Tokióban olimpiai aranyérmes, világranglista-vezető dél-koreaiak a 16 között kikaptak a georgiaiaktól – a viadal eredményközlője szerint. A magyarok a fináléban fordulatos küzdelemben 45–42-re győztek.

Az első három pár után az amerikaiak vezettek, majd jött a fordítás:

a magyar csapat előnye a hatodik és a hetedik pár után kilenc találat volt, aztán az amerikai együttes fordított 14–4-es asszóval, végül Szilágyi nyert 6–2-re.

A jövő évi párizsi olimpiára az egyéves kvalifikációs sorozatban lehet gyűjtögetni a pontokat. A csapatversenyben elért eredmények fontosabbak, mert a válogatott kvótaszerzése esetén egyéniben biztossá válik a maximálisan engedélyezett három vívó szereplése.

A női válogatott a georgiai Batumiban versenyzett, és hetedik lett. A szombaton egyéniben bronzérmes Márton Anna, valamint a tavaly csapatban világbajnok Battai Sugár, Pusztai Liza és Szűcs Luca alkotta – a nemzetközi szövetség rangsorában harmadik – együttes a 16 között 45–36-ra legyőzte a kínaiakat, a negyeddöntőben viszont 45–33-ra kikapott a spanyoloktól.

A folytatásban, az 5–8. helyért rendezett szakaszban 45–39-re alulmaradt a dél-koreaiakkal szemben, végül 45–42-re legyőzte az azerieket.