Bejelentette visszavonulását minden idők egyik legjobb sprintere

GettyImages-1491221489
2023.05.22. 14:24
A Giro d'Italia hétfői szünnapján tartott sajtótájékoztatón jelentette be Mark Cavendish, hogy az idény végén visszavonul. A 38 éves brit kerékpárost minden idők egyik legjobb sprintereként tartják számon, pályakerékpárban és országúti versenyeken is ért el jelentős sikereket karrierje során.

A 2023-as Giro d'Italia hétfői szünnapján jelentette be Mark Cavendish a visszavonulását. A brit kerékpáros úgy fogalmazott, ez a megfelelő pillanat, hogy kimondja: vége.

Imádtam a verseny minden kilométerét eddig, úgy éreztem, az idei Giro d'Italia a megfelelő alkalom arra, hogy bejelentsem: ez az utolsó szezonom profiként. A kerékpár volt az életem az elmúlt 25 évben. Lehetőséget kínált arra, hogy bejárjam a világot és nagyszerű embereket ismerjek meg, akiket büszkén hívhatok a barátaimnak. Szeretem ezt a sportágat, jobban, mint hinnék, biztos, hogy nem fogok eltávolodni tőle. Amikor rájössz, hogy nem tart örökké, megtanulod élvezni az érzéseket.

Cavendish utánpótlás-versenyzőként BMX-ben és hegyikerékpárban is jól teljesített, profi karrierjét 2005-ben kezdte a legendás T-Mobile farmcsapatánál. Alig három évvel később nyerte első szakaszát egy nagy körversenyen a Team Columbia színeiben. Később sprinterként emelkedett ki a nemzetközi mezőnyből, elképesztő tempóban kerékpározott országúton és pályán is.

Eddigi karrierje alatt 161 versenyt nyert, pályakerékpárban és országúton is sikeres volt. 

A Tour de France-on kétszer is megnyerte a pontversenyt (zöld trikó), de mindhárom nagy körversenyen (Tour, Giro és Vuelta) volt első a pontversenyben. A Tour de France-on 34 szakaszgyőzelmet aratott eddig, amivel holtversenyben az élen áll az örökrangsorban a legendás Eddy Merckxszel. Az idei Touron – ha ott lesz, és nyer egy etapot – rekorderré válhat.

Egyik legnagyobb sikerét 2011-ben érte el, amikor országúti világbajnok lett, két évvel azután, hogy megnyerte a híres Milan–San Remo egynapos versenyt.

Ami a pályakerékpáros sikereit illeti: a 2016-os riói olimpián (omnium) ezüstérmes lett, háromszoros világbajnok Madison szakágban. 

A jelenleg az Asztana színeiben versenyző 38 éves Cavendisht minden idők egyik legjobb sprintereként tartják számon, Christian Prudhomme, a Tour de France igazgatója egyenesen minden idők legjobbjának nevezte. 

(Borítókép: Mark Cavendish (középen) befejezi profi pályafutását. Fotó: Stuart Franklin / Getty Images Hungary)