Tudják, hol van Suhajda Szilárd – A realitást nézve nagyon kicsi az esélye, hogy életben találják

Kyocera Everest Expedíció 2023 - 20230525 fotó közleményhez
2023.05.25. 21:24
Hónapokkal ezelőtt indult Nepálba Suhajda Szilárd, hogy felérjen a világ csúcsára. A magyar hegymászó azonban már több mint egy napja nem adott életjelet magáról. Csütörtök este végül friss hírek érkeztek a hegymászóról, már tudják, hol van, ugyanis ruházata alapján egyértelműen beazonosították.

Tudják, hol van Suhajda Szilárd – közölték a hegymászó közösségi oldalán megosztott bejegyzésben. Suhajda Szilárd 2023. május 20-áról 21-ére virradó éjjel indult el csúcsmászó körére. A csúcsmászás napját a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt.

Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta – olvasható a bejegyzésben.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy

május 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Suhajda Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak érte, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nemcsak Suhajda Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége, ugyanakkor elmondta:

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban, és hiszek a csodákban.

The Big Five

Suhajda Szilárd hosszú távú projektje a The Big Five-sorozatként ismert hegymászófeladat: elérni Földünk öt legmagasabb hegycsúcsát, az eddigi stílust követve, „tisztán”, oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként. A legnehezebbnek tartott K2 és a Lhoce már sikerült.

„Most vagyok legközelebb az Everest csúcsához. Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a »rajtvonal« – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van! Addig bármi történhet, de nagyon bízom a jó szerencsében!” – mondta indulás előtt a hegymászó.

Úgy érzem, a felkészülésemen és az expedíció eddigi heteibe fektetett munkán nem múlhat a siker! Szerencsés vagyok, hogy a családom és a barátaim, támogató partnereim, sőt, egy egész ország mellettem áll! Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!

– tette hozzá. A csúcsmászó kör pedig a tervek szerint zajlott. Suhajda Szilárd május 21-én elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd 22-én a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen május 23-án kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát, és a késő délutánt hóolvasztással, folyadékpótlással töltötte.

Megszakadt kapcsolat

A csúcsra 23-án este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el Suhajda, tökéletes időjárási körülmények között – emlékeztet a bejegyzés.

Rajta kívül még többtucatnyi, pótlólagos oxigénnel mozgó, serpa hegyivezetők segítségére támaszkodó mászó mozgott a hegyen. A hegymászó GPS-nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át sem érkezett friss pozíciómeghatározás. Műholdas telefonján azonban kétszer is bejelentkezett – emlékeztetnek a bejegyzésben. A hegymászó lassan, de stabilan haladt, fizikailag jól volt, határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést.

Hangkapcsolat ezután már nem jött létre vele.

Nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni Szilárd haladására, irányára vonatkozóan. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van.

Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött. A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt.

Azt nem lehet tudni, hogy Suhajda Szilárd elérte-e a csúcsot, de azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy „tiszta mászással” eddig a magyarok közül ő jutott a legmagasabbra a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

Azonnal megindult a kutatás

Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. Az elmúlt 45 évben – mióta Reinhold Messner és Peter Habeler bebizonyították, hogy a feladat lehetséges és túlélhető – olyan kiváló magyar alpinisták próbálták elérni a csúcsot oxigénpalack nélkül, mint Várkonyi László, Klein Dávid vagy a legendás Erőss Zsolt. A statisztikák szerint a sikeres megmászások 2 százaléka történik oxigénpalack nélkül: még kisebb számot jelent azon mászók szűk csoportja, akik serpaasszisztenciát sem vettek igénybe.

A háttércsapat még aznap este felvette a kapcsolatot a hegymászó alaptábori logisztikáját biztosító expedíciószervező ügynökséggel, hogy előkészítse a vélhetően fáradt mászó támogatását. Ezután minden, a hegyen még fenn lévő expedíciós ügynökséggel kapcsolatba léptek, és megfeszített erővel kezdtek azon dolgozni, hogy Suhajda Szilárdot felkutassák, és biztonságban lehozzák. Bíztak abban, hogy Suhajda Szilárd önerőből le tud ereszkedni a Déli-nyereg 8050 méteres magasságára. 

Hónapokkal ezelőtt indult minden

Suhajda Szilárd még hónapokkal ezelőtt indult el Nepálba, hogy felérjen a világ csúcsára. Legutóbb szerda délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból: azt mondta, hogy három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. Azóta azonban nem érkezett hír a hollétéről. Szerda este óta jóformán az egész ország érte aggódik.

Csütörtök délelőtt arról írtunk, hogy megindult a keresés, de egyelőre nem látták a hegymászót a csúcs közelében. Később arról számolt be a felesége, hogy az úgynevezett 4-es tábor felett a keresők láthattak egy emberi alakot, de azóta sem érkezett hír arról, hogy megtalálták volna.

(Borítókép: Suhajda Szilárd. Fotó: Kyocera Everest Expedíció 2023)