„Félek, boldog vagyok, izgatott” – így indult útnak Suhajda Szilárd

Kyocera-Everest-Expedíció-2023 Suhajda fotó 04
2023.05.26. 21:20
A Mount Everesten szerdán eltűnt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd csúcstámadás előtti utolsó naplóbejegyzésében arról írt, súlyos betegség gyötörte, amit igyekezett teával és házi kolbásszal kikúrálni. Már ekkor is csak egy cél lebegett a szeme előtt, hogy felérjen a csúcsra. A hegymászó felkutatására mentőcsapat indult.

Suhajda Szilárd a Mount Everest megmászása előtt naplót vezetett arról, hogyan készül az embert próbáló kihívásra, nevezetesen arra, hogy a világ legmagasabb pontjára pótlólagos oxigén és teherhordók nélkül jut fel. Utolsó bejegyzése a május 15–20-ig terjedő időszakot fedte le.

„Alaptábori napok. Nagyon rövidre fogom, ugyanis nem vagyok túl jól. Egészségileg legalábbis” – kezdte bejegyzését a közösségi oldalán.

Mint írja, a harmadik napon már 45-ös pulzussal ébredt, fizikailag kiválóan érezte magát, órája adatai pedig azt bizonyították, hogy hatékonyan regenerálódik. Jó étvágynak örvendett, sikeresen töltődött fel energiával.

Felbontom utolsó adag, igen nagy becsben tartott kolbászomat: a rokonságtól kapott »Suhajda és fiai« manufaktúra nem akármilyen füstöltárut készít! Jólesően karikázom a reggeli rántotta mellé! A Mártontól kapott cheddar is fogyóban van

– teszi hozzá.

Kitért arra is, köhögött, mint mindenki az alaptáborban. Fájt a torka, rémséges dolgokat krákogott fel, könnybe lábadt szemekkel küszködött. Azonban mindent megtett a gyógyulás érdekében, aminek elmondása szerint meg is volt az eredménye, napról napra jobban volt.

Az elmondások szerint viszont nemcsak a szokásos Khumbu-köhögésről van szó, hanem valami nyavalya is tombol idelent: sokan a betegségre hivatkozva adták fel expedíciójukat. Egyesek Covidot emlegetnek

– írta bejegyzésében, majd megjegyezte, igyekszik fókuszált maradni.

Fejben már ekkor is a csúcsmászásra készült, az otthoniakkal előrejelzéseket hasonlítottak össze és elemeztek.

Félek, boldog vagyok, izgatott. Várom, hogy elindulhassak, és várom a földet érést: a hazaérkezést! Látom magam előtt a csúcsra vezető utolsó métereket. Látom magam előtt a kisfiam, ahogy szalad felém a reptéren! Timit. A Családomat, Titeket, az Életet

– folytatta sorait Suhajda Szilárd.

Sorait így zárta: „Összpontosítok. Belélegzek. Kifújok. A Hegyre emelem tekintetem. Fohászkodok. Gondolatban mindenkit magamhoz ölelek, akit szeretek. Most vagyok a legközelebb az Everest csúcsához: a sikerhez! Készen állok!”

Soha nem észlelt hideg a Mount Everesten

Suhajda Szilárdot ugyan megtalálták a Mount Everesten, de nem volt olyan állapotban, hogy lesegíthessék a hegyről. Klein Dávid úgy fogalmazott, Suhajda esélye a túlélésre elenyésző. Mint mondta, „érdemes beismerni, nagyon kis esély van rá, hogy életben van”.

A világ legjobb serpái indultak el a keresésére.  Elég annyit megjegyezni róluk, hogy az Annapurnán nemrégiben egy indiai mászót találtak meg három nap után. Akkor a híradások csodaként emlegették, hogy ennyi idő után sikerült a mentőakció.

Hozzá kell azonban tenni azt is, hogy az Imagine Nepal vezetője szerint soha nem volt még ilyen hideg a Mount Everesten. Meglátása szerint „nem ez volt annak az éve, hogy valaki pótlólagos oxigén nélkül megmássza az Everestet”.

A Suhajda Szilárddal kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Suhajda Szilárd. Fotó: Kyocera Everest Expedíció 2023)