Suhajda Szilárdot egyelőre nem lehet halottá nyilvánítani

2023.06.08. 08:54

Egy ember biológiai végének megállapításához három dolognak kell fennállnia: az agyi hullámok, a szívverés és a vérkeringés leállásának – írja a Bors. A halotti anyakönyv kiadásához szükséges orvosi dokumentumot is ezek alapján állítják ki, Suhajda Szilárd esetében viszont a holttest nem áll rendelkezésre.

A hegymászásban jártas szakértők szerint egészen bizonyosra vehető, hogy Suhajda Szilárd már nincs életben, a jogszabályok szerint viszont jelenleg eltűntként kell kezelni a férfit.

Abban az esetben, ha valaki halála vélelmezhető, bírósági végzés szükséges a holttá nyilvánításához. Ha a holttest megvan, a halál ténye megdönthetetlen, viszont egy eltűnt személy esetében megdönthető vélelemről beszélünk

– nyilatkozta Berényi András ügyvéd a Borsnak.

Suhajda Szilárd halottá nyilvánítása előbb-utóbb jogi okokból is fontossá válik a hegymászó hozzátartozóinak, többek között a hagyatéki és vagyoni kérdések miatt.

Normál esetben az eltűnés után két évet kell várni a holttá nyilvánításhoz, ám ez az érintettek kérésére egy évre gyorsítható, jegyezte meg az ügyvéd.

Hiába keresték a holttestet

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, így befejezték a keresését. A döntést az eltelt időre, az időjárási és terepviszonyokra hivatkozva hozták meg, mert szerintük már nem volt esély arra, hogy élve leljenek a hegymászóra.

Suhajda Szilárd sátrát a 4-es táborban találták meg, körülbelül 7950 méteren. Az ott talált tárgyakat levitték, a holttestet viszont hiába keresték. A család kérésére mindenképpen a hegyen marad a holttest. Pünkösdvasárnapra terveztek még egy helikopteres felderítést a hegyoldal fölött, de az időjárás miatt a gép nem tudott felszállni.

A Suhajda Szilárddal kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatja el.