18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nemi szervük megmutatásával kellett bizonyítaniuk a női focistáknak, hogy nem férfiak

2023.06.13. 07:18
Miután felmerült a gyanú, hogy Egyenlítő-Guinea csapatában férfiak is helyet kaptak, a 2011-es női labdarúgó-világbajnokságon a svéd játékosoknak meg kellett mutatniuk a nemi szervüket az orvosnak, hogy bizonyítsák, nem férfiak – árulta el a csapat középső védője, Nilla Fischer.

A 194-szeres válogatott Fischer az életrajzi könyvében megalázónak nevezte a procedúrát, aminek kitették őket a tornán. A vizsgálatokat egy női fizioterapeuta végezte el az orvos nevében, állítja az ismert sportoló.

Azt mondták nekünk, hogy az elkövetkező napokban ne borotválkozzunk »odalent«, és mutassuk meg a nemi szervünket az orvosnak. Megtettük, amit mondtak, de közben azt járt a fejünkben: »hogy jutottunk idáig?«. De nem akartunk kockáztatni, ott akartunk lenni a vébén. Egyszerűen csak el kell végeznünk a szart, nem számít, milyen beteges és megalázó érzés

– írja Nilla Fischer.

Az Aftonbladet című svéd lapnak adott interjújában Nilla Fischer részletesebben is részletezte a folyamatot.

„Letoltam az edzőnadrágomat és az alsóneműmet. A fizioterapeuta ekkor jelezte az orvosnak, hogy minden rendben van. Ő ezt felírta magának, aztán bekopogott a következő ajtón, ami mögött ugyanez a jelenet játszódott le a csapattársammal. Így ment a vizsgálat mindenkinél.”

Egyelőre nem világos, miért így vizsgálták a svéd játékosokat, miközben lett volna másik megoldás: a nyálmintából vett DNS-teszt alapján is megállapítható a sportolók neme, ez ráadásul sokkal humánusabb eljárás, mint a fent taglalt folyamat, és már 2011-ben is alkalmazták – írja a The Guardian.