Siket hegymászók mászták meg a Mount Everestet

2023.06.17. 09:24
Scott Lehmann és Shayna Unger amerikai hegymászók sikeresen mászták meg a Mount Everestet májusban. A pár most részletesen beszámolt útjáról, valamint arról is, hogy siketként hogyan készültek a veszélyes feladatra, és milyen plusznehézségekkel kellett szembenézniük.

Siket pár mászta meg a Mount Everestet, Scott Lehmann és Shayna Unger amerikai hegymászók You Tube-on beszéltek arról, hogy hallássérültként milyen plusznehézségekkel néztek szembe a világ legmagasabb hegyének megmászásakor – írta a CNN.

Unger a harmadik, Lehmann pedig a negyedik siket ember, aki május 22-én feljutott a Mount Everest csúcsára. Unger ráadásul az első siket nő, aki megmászta a hegyet.

Velük egy időben mászta meg az Everestet a szintén siket Muhammad Hawari Hashim, aki a második siket, aki feljutott a csúcsra. A pár a felfelé vezető úton véletlenül találkozott a malajziai állampolgárságú Hashimmal, aki május 18-án érte el a csúcsot. Ő azonban a visszafele vezető úton eltűnt, a férfit hiába keresték, végül nem találták meg.

A Siketek Világszövetségének becslése szerint 70 millió siket ember él a világon, akik több mint 300 különböző jelnyelvet használnak. Az a tény, hogy közel egy időben három siket ember is eljutott a világ tetejére, hatalmas büszkeséggel tölti el a közösséget. Ennek legfőbb oka, hogy Nepál csak pár éve helyezte hatályon kívül a fogyatékkal élő hegymászókra vonatkozó tilalmát.

Korábban ugyanis csak egy siket ember mászta meg az Everestet. Satoshi Tamura japán hegymászó és alpesi síelő harmadik próbálkozásra érte el a hegycsúcsot 2016-ban. A rá következő évben Nepál bejelentette, hogy többé nem ad ki mászóengedélyt fogyatékkal élőknek, mert jelentősen megnehezítik a serpák munkáját. Végül – több fogyatékkal élő nyomására – 2018-ban visszavonták a törvényt.

Pluszkihívások

A Mount Everesten még az ép emberek is nehezen kommunikálnak: a szél és a kavargó hó miatt alig lehet látni vagy hallani.

Unger és Lehmann korábban egy fordító alkalmazással kommunikált a vezetőkkel és a hegymászókkal, azonban ez a módszer nem egy életbiztosítás, ugyanis a hegyen gyakran elszáll a jel, valamint a gépelés is kihívást jelent, miután le kell venni hozzá a kesztyűt, ami a hideg miatt rendkívül veszélyes.

Unger és Lehmann azt feltételezték, hogy a Mount Everesten biztos, hogy nem tudják majd használni a technológiát, ezért eldöntötték, megtanulnak úgy kommunikálni, hogy bárki megérthesse őket.

A hegymászás előtt együtt dolgoztak a serpáikkal, hogy megtanítsanak nekik néhány alapvető jelnyelvi mozdulatot, és megállapodtak olyan vizuális jelzésekben, amelyeket mindannyian értettek. A közös hegymászás harmadik hetére a pár és a serpáik könnyedén tudtak kommunikálni anélkül, hogy alkalmazást használtak volna, vagy papírra írták volna mondandójukat.

Nehéz szezon volt idén

Közvetlenül a hegycsúcs elérése előtt Lehmann maszkja megtelt jéggel, ezért pánikba esett.  Azonban ezt sikeresen kommunikálta a serpájának, aki gyorsan megjavította a maszkot, majd elvezette a hegycsúcs felé.

Az idei év veszélyes volt a hegyen. Nepált széles körben kritizálták, amiért 2023-ban több mászóengedélyt adott ki, mint valaha, és ezzel zsúfolttá tette a terepet. A nepáliak összesen tizenkét hegymászó halálát erősítették meg a 2023-as szezonban, további öt hegymászó – köztük Suhajda Szilárd – eltűnt. A magyar hegymászóról kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatja el.

Nincs megállás

A siket házaspár célja, hogy ők legyenek az első hallássérült hegymászó páros, akik teljesítik a hét hegycsúcs kihívást, vagyis a hét kontinens legmagasabb hegycsúcsainak megmászását. Ez a feladat eddig csak 460 embernek sikerült világszerte.

A pár jól halad kitűzött célja felé, már a Kilimandzsárót, az Aconaguát és a Denalit, valamint Dél- és Észak-Amerika legmagasabb csúcsait is megmászták.

Megfelelő hozzáállással és a megfelelő személyiségjegyekkel a siket és nagyothalló emberek számára is elérhető ez a sport

– mondta Lehmann. Hozzátette, ez minden fogyatékkal élőre vonatkozik.