Szatmári András ezüstérmet nyert a vívó Európa-bajnokságon

2023.06.17. 18:19
Ezüstérmet nyert Szatmári András a férfi kardozók szombati versenyében a plovdivi egyéni vívó Európa-bajnokságon.

A 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-második magyar kardozó hibátlan mérleggel, öt győzelemmel zárta a csoportkört, így a főtáblán a legjobb 32 között kellett először vívnia. Ott két tussal nyert a tavaly vb-harmadik román Iulian Teodosiu ellen, majd a nyolcaddöntőben öttel verte a 2021-es tokiói olimpián ezüstérmes olasz Luigi Samelét, azután pedig hattal a lengyel Krzysztof Kaczkowski.

Szatmári az elődöntőben 0–5-ről felállva győzte le egy tussal a francia Sébastien Patrice-t, majd a döntőben 15–11-re kapott ki a címvédő georgiai Sandro Bazadzétől.

„Nem sokkal egy elvesztett döntő után nehéz boldogan nyilatkozni. Főleg úgy, hogy 7–5-re még vezettem Sandro ellen, de akkor jött valamiféle rövidzárlat. Holnap már biztosan menni fog, de most még csak az örülés a megfelelő kifejezés az állapotomra. Ilyen ágon végigmenve bátran elmondható, hogy jól ment a vívás, tényleg azt gondolom, haladunk előrébb és előrébb. Azért most, hogy percek óta erről a napról, az ezüstéremről beszélgetünk, kezd egyre jobb hangulatom lenni” – nyilatkozott Szatmári a magyar szövetség honlapjának.

A magyar vívó az első egyéni Eb-érmét nyerte, egyben a magyar küldöttség első dobogós helyezését harcolta ki a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó Eb-n.

elődöntő:

  • Bazadze-Yildirim 15–7
  • Szatmári-Patrice 15–14

döntő:

  • Bazadze-Szatmári 15–11

A végeredmény: 1. Sandro Bazadze, 2. Szatmári András, 3. Enver Yildirim és Sébastien Patrice, ... 21. Gémesi Csanád, 22. Decsi Tamás, ... 30. Iliász Nikolász