Megszólalt a világrekorder serpa Suhajda Szilárd tragédiájáról

2023.06.20. 11:10
Kami Rita, aki idén májusban jutott fel 28. alkalommal a Mount Everest csúcsára – ezzel világrekordot döntve –, elmondta, hogy kollégái helyesen jártak el Suhajda Szilárd mentésekor. Szerinte a magyar mászó halálához az is hozzájárulhatott, hogy serpa vezetése és oxigénpalack nélkül vágott neki a halálzónának. Arról is beszélt, miként lehet a halált kezelni.

Az 52 éves Kami Rita 24 évesen mászta meg először a Mount Everestet, idén májusban 28. alkalommal érte el a csúcsot, ami világrekord. A férfi a növekedés.hu-nak adott interjúban beszélt róla, hogy csúcsdöntése után hihetetlen mennyiségű elismerést és szeretetet kapott, emellett pedig számtalan állásajánlattal is megkeresték.

Borúlátó a serpák jövőjét illetően

Mint mondta, a kezdet nem volt egyszerű, ugyanis az első mászásakor nem jutott fel a csúcsra, csak pár évvel később sikerült neki. Az első sikertelen próba azonban nem szegte kedvét, azóta pedig úgy érzi, jó serpa lett belőle.

Arra a kérdésre, hogy meddig lehet ezt csinálni, azt mondta:

Nem tudom napra pontosan megmondani. Addig csinálom, addig mászom, addig viszek sportolót, amíg a testem és a lelkem alkalmas rá. Egyelőre teszem a dolgom. Ha csak a rekordállítás érdekelne, akkor higgye el, hogy mehetnék többször. Segítek az ügyfeleimnek elérni, hogy a világ tetejére eljussanak

– válaszolta Kami Rita, aki szerint a serpák jövője egyelőre szomorú képet fest, ugyanis a legtöbb fiatal nem ezt akarja csinálni majd, ha felnő.

Kevés a fiatal serpa, ráadásul a szülők, akik ebben az ágazatban dolgoznak, nem mindenáron azt akarják, hogy a gyermekeik ilyen kockázatos munkát vállaljanak, és az ő útjukat kövessék. Sőt, a fiatalok ma már sok más karrier közül választhatnak

– fogalmazott a világrekorder serpa.

A serpák helyesen jártak el Suhajda Szilárd ügyében

Kami Rita arra is kitért, kollégái helyesen cselekedtek Suhajda Szilárd ügyében. Meglátása szerint a halál „velük lebeg” az utakon. Megjegyezte továbbá, hogy Suhajda Szilárd halálához az is hozzájárulhatott, hogy serpa vezetése nélkül, valamint oxigénpalack nélkül vágott neki a halálzónának. Mint mondta, ez elmondhatatlan nagy kockázatot jelent.

De vannak olyan ügyfelek, akik makacsok, és nem hallgatnak a vezetőjükre. Pedig nem ártana. Ez pedig balesethez vezethet

– tette hozzá.

Végezetül elmondta, hogy a cégek, illetve a serpák, ha lehetséges, akkor lehozzák a holttestet. Azonban ha nehéz, megközelíthetetlen helyen van, akkor el kell fogadni, hogy a mentés sikertelen volt. Szerinte aki mászik, az tudatában van annak, hogy kockázatos, amit csinál, Suhajda Szilárd is ennek fényében vágott neki a halálzónának.

Emberfeletti feladatra vállalkozott Suhajda Szilárd

Nem mindennapi vállalkozásra adta a fejét Suhajda Szilárd, aki oxigénpalack és serpa nélkül indult neki a Mount Everest csúcsának. Több intő jel is volt azonban arra nézve, hogy nem érdemes elindulnia. A magyar mászó utolsó naplóbejegyzésében arról írt, súlyos betegség gyötörte a felkészülés utolsó napjaiban, de ekkor is csak egy cél lebegett a szeme előtt: hogy felérjen a csúcsra.

Az sem Suhajda mellett szólt, hogy a szakértők szerint az idei lesz az egyik leghalálosabb év a Mount Everesten, amit többek között az éghajlatváltozás okozta változékony időjárással magyaráznak. A The Himalayan Database szerint eddig összesen 12 ember halálát erősítették meg az idei hegymászószezonban. További öt embert eltűntként tartanak nyilván, akik feltételezhetően meghaltak, mivel legalább öt napja nem léptek kapcsolatba senkivel.

Szakértők és ismert hegymászók arra figyelmeztettek, hogy a 8848 méter magasan fekvő Everestet ma már turistacélpontnak és az „izgalomra vágyó gazdagok játszóterének” tekintik. Hiszen akadnak olyanok, akiknek kevés tapasztalatuk van a magashegyi mászásban, de hajlandók rengeteg pénzt fizetni azért, hogy feljussanak a csúcsra.

Az Index nemrégiben interjút készített Price Márton Péterrel, a 29 éves mászóval, aki legfiatalabbként jutott fel az Everest csúcsára, és vele készült az utolsó közös kép Suhajda Szilárdról. A beszélgetést itt tudja elolvasni.

A Suhajda Szilárddal kapcsolatos további híreinket ide kattintva olvashatja el.