Csillaghullás után szenzációs döntő az angol tengerparton

2023.07.24. 12:09
Csillaghullást hozott az idei World Matchplay, a dartsozók egyik legrangosabb versenye. Az angliai Blackpoolban rendezett viadalon a favoritok korán kiestek, így már az elődöntőben biztos volt, hogy új birtokosa lesz a sportág legendájáról, Phil Taylorról elnevezett trófeának. A vasárnap esti döntő Nathan Aspinall sikerét hozta, aki győzelmével az ötödik helyre lépett elő a PDC-világranglistán.

Múlt héten, pontosabban július 15–23. között rendezték a World Matchplayt, ami a profi dartsidény legrangosabb versenyei közé tartozik, a PDC-világbajnokság utáni egyik legfontosabb viadal. A 32-es főtáblára a világranglista első 16 helyezettje került fel kiemeltként, valamint a Pro Tour-ranglista első 16 helyezettje nem kiemeltként.

Nem kis meglepetéssel kezdődött a blackpooli verseny: a címvédő Michael van Gerwen már az első fordulóban kiesett, az északír Brendan Dolan állta útját.

A csillaghullás a nyolcaddöntőben folytatódott: az első kiemelt Michael Smith, a második kiemelt Peter Wright, valamint a negyedik helyen rangsorolt Gerwyn Price is búcsúzott. Innentől pedig biztossá vált, hogy új győztest avatnak idén a World Matchplayen.

A döntőbe Nathan Aspinall és Jonny Clayton jutott be. Utóbbi a torna során többször is beszélt róla, hogy édesapja súlyos beteg, ami motiválja őt a győzelemre, ugyanakkor nyilván nem kis lelki teher is van rajta. A döntő első etapjában mindketten magabiztosan hozták a saját kezdésüket, 5:5-ig fej fej mellett haladtak.

Az első szünet után azonban megtört valami Claytonnál, vagy ha úgy vesszük, Aspinall váltott fokozatot. A hátralévő 14 legből 13 leget megnyert az angol, a World Matchplay történetének egyik legjobb teljesítményét bemutatva a döntőben. Hét 180-at dobott Aspinall, öt százas kiszállót, köztük egy „Big Fish”-t, azaz a legnagyobb (170) kiszállót.

Aspinall sikerével 200 ezer angol fontot kaszált (az ezüstérmes Clayton ennek a felét), a világranglistán pedig feljött az ötödik helyre. Ez volt a második nagy tornagyőzelme a 2019-es UK Open után. 

A PDC-sorozat szűk két hét pihenőre vonul, legközelebb augusztus első hétvégéjén, Új-Zélandon lépnek tábla elé a legjobbak Masters-tornán, majd rá egy hétre Walesben lesz szintén Masters-verseny.

DARTS, WORLD MATCHPLAY
DÖNTŐ
Nathan Aspinall (angol, 9.) – Jonny Clayton (walesi, 7.) 18:6