Harminc éve egy kubai akkorát ugrott, hogy még most sem érti a világ

2023.07.27. 08:59
Napra pontosan harminc éve, hogy az olimpiai és kétszeres világbajnok kubai Javier Sotomayor felállította a férfi magasugrás 245 centiméteres világrekordját a spanyolországi Salamancában, egy meghívásos nemzetközi versenyen.

Az MTI hozzáteszi, hogy a most 55 éves atléta nevéhez azonban már 35 esztendeje fűződik a világcsúcstartó minősítés, ugyanis 1988. szeptember 8-án, szintén Salamancában ugrott 243 centit, majd a rákövetkező évben Budapesten fedett pályás rekordot ért el ugyanezen a magasságon.

Abban az időben mindenhol hatalmas verseny volt közöttünk, így »a többieket kell hibáztatni« a 245 centiméteres ugrásomért

– mondta Sotomayor, akinek 243-as eredményét 2014-ben a katari Mutaz Essa Barshim tudta csak beállítani.

A 30 éves világrekord

Manapság 233 vagy 234 centiméterrel már aranyérmet, de legalábbis érmet lehet nyerni bármelyik versenyen, akár a világbajnokságon vagy az olimpián

– hangsúlyozta Sotomayor, aki olyan magasugrókkal versenyzett együtt, mint a korábbi világcsúcstartó svéd Patrik Sjöberg (242), az egykor szovjet színekben induló Igor Paklin (241) vagy az amerikai Charles Austin (240).

„Még mindig nagyon boldog és büszke vagyok, hogy ilyen sok idő elteltével is világcsúcstartó lehetek. Ezzel a büszkeséggel fogok élni, még azután is, ha valaki felülmúlja a rekordomat”  – fogalmazott Sotomayor.