Németországban kiadták a figyelmeztetést: a kínaiak kémkednek

2023.07.31. 11:18
A német titkosszolgálat figyelmeztette a német politikusokat és köztisztviselőket arra, hogy Kína fokozta a Németországban folytatott kémtevékenységét, ami az ország nemzetbiztonságát is veszélyeztetheti.

A hétvégén jelent meg nyilvánosan a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal egy dokumentuma, amelyben azt írták, hogy Kína az utóbbi években fokozta a hírszerzési tevékenységét, és egy, az egész világra kiterjedő hálózatot épített fel, amelyet állandóan bővít. Közlésük szerint a tevékenység kiterjesztésében kulcsfontosságú szerepe van a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának is,

ezért arra kérték a német tisztviselőket, hogy legyenek különösen óvatosak, elővigyázatosak, ha a bizottság egy-egy képviselőjével akad dolguk.

A Bloomberg szerint a német kormányzat nemrég egy másik jelentésben is a „masszív kémtevékenységet folytató országok” közé sorolta Kínát (Oroszországgal, Iránnal és Törökországgal együtt).

Mindeközben Olaf Scholz kancellár kormánya az utóbbi időben arra törekedett, hogy csökkentse az ország függését Kínától, és arra ösztönözték a német nagyvállalatokat, hogy csak olyan üzleti kockázatokat vállaljanak az ázsiai nagyhatalommal kapcsolatban, amelyek kezelhetőek. Németország nemrég közzétett nemzetbiztonsági stratégiája ugyanis „partnerként, versenytársként és rendszerszintű riválisként” írja le Kínát.

Egy lépést már tettek is 

A hétvégén nyilvánosságra került jelentésnek már lett is némi foganatja. A német oktatási miniszter, Bettina Stark-Watzinger azt mondta egy interjúban, hogy felül kell vizsgálni a Németország és Kína közti cserediák-kapcsolatokat, 

mivel szerintük akár azok a kínai hallgatók is kémek lehetnek, akik Németországba mennek tanulni ösztöndíjjal.

Üdvözölte egy bajorországi egyetem, a Friedrich-Alexander-Universität (FAU) határozatát is, amely nemrég döntött arról, hogy nem fogadnak olyan kínai hallgatókat, akiknek az ösztöndíját egy kínai állami szerv, a Kínai Ösztöndíj Tanács (CSC) biztosítja. Sajtójelentések szerint a kínai hallgatóknak egyfajta hűségnyilatkozatot is kell tenniük a kínai államnak az ösztöndíjért cserébe, és ez a németek szerint veszélyt jelenthet.

„Kína egyre versenyképesebbé és rendszerszintű vetélytárssá válik a tudomány és a kutatás területén” – tette még hozzá a minisztert (az említett egyetem gyakran végez közös kutatóprojekteket a németországi nagyvállalatokkal, ezért is tarthatnak különösen a kémkedéstől).