Van visszaút a pokolból; újra versenyez a sportág legendája

GettyImages-1592310396
2023.08.05. 07:30
A 2021-ben rendezett 2020-as tokiói olimpia legnagyobb – és legtragikusabb – sztorija Simone Bilesé volt. A négyszeres olimpiai és 19-szeres világbajnok tornásznő a csapatverseny döntőjében mentális problémákra hivatkozva visszalépett, és bár később a gerenda fináléjában szerzett egy bronzérmet a csapatezüst mellé, Tokió után gyakorlatilag visszavonult. Csakhogy nem bírta tovább a versenyek nélkül, idén nyáron edzésbe állt, és szombaton (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) újból porondra lép – a U.S. Classic nevű versenyen, Chicago egyik elővárosában.

Simone Biles a tornasport egyik – sokak szerint a – legnagyobb alakja, jóllehet mindössze 142 centire nőtt. 2013 óta datálódó felnőttpályafutása során négy olimpiai és tizenkilenc világbajnoki aranyérmet szerzett, és miután tarolt a riói olimpián, Tokióban is toronymagas esélyesnek számított.

Csakhogy valami megmagyarázhatatlan történt az akkor 24 éves tornásznővel: már a versenyek első napján hibát hibára halmozott, a csapatdöntő közben pedig visszalépett a további versenyzéstől, mentális problémákra hivatkozva.

Ahogy ő fogalmazott, rátört a tornászok rettegett betegsége, a „twisties”, ami azt jelenti, hogy a sportoló elveszíti térérzékelését.

Ugyan két nappal később a gerenda döntőjében még elindult, de csak harmadik tudott lenni, és a tokiói olimpia óta nem versenyzett, lényegében visszavonult. 

Az elmúlt két évben élte a civilek életét, idén májusban férjhez ment egy amerikaifutball-játékoshoz, Jonathan Owenshez.

Mígnem idén júniusban bejelentette, hogy 26 évesen újrakezdte az edzéseket, és augusztus elején a US Classic elnevezésű versenyen, amely egyben válogató az Egyesült Államok bajnokságára, ismét a közönség elé lép.

Gyanítható, hogy nála is beütött a Michael Jordan-effektus.

Azaz nem bírta az adrenalin pezsgése nélkül, hiányzott neki a versenyek okozta stressz, egészen prózaian fogalmazva, unalmasnak találta a civil életet.

Biles edzéseit a Chicago melletti Hoffman Estatesben, a NOW Arenában tömegek figyelték, és biztatták a tornásznőt, aki a videófelvétel tanulsága szerint igencsak jól mozgott:

Biles elmondása szerint remekül érzi magát, már elmúlt a csavart ugrásokkal szembeni fóbiája, és készen áll a versenyre. Hogy vajon ez a mostani visszatérése azt is jelenti-e, hogy célba veszi a párizsi olimpiát, arról még nem nyilatkozott. De logikusan gondolkozva más motiváció nem állhat a döntése hátterében.

Biles egyébként a riói diadalútja után egyszer már kihagyott több mint egy évet, és akkor 2018-ban sikeresen tért vissza, újabb világbajnoki győzelmeket aratott. Csak akkor öt évvel fiatalabb volt...

(Borítókép: Simone Biles edzés közben 2023. augusztus 4-én Amerikában. Fotó: Stacy Revere / Getty Images)