Tovább gyűrűzik az évszázad vívóbotránya

2023.08.07. 20:08
Mihail Iljasev, az Ukrán Vívószövetség elnöke lemondásra szólította fel Dieter Lammert, a milánói világbajnokság technikai delegátusát. Iljasev egy videófelvétellel próbálja bizonyítani, hogy a német zsűrielnök orosz nyomásra, vélelmezhetően a nemzetközi szövetség (FIE) orosz exelnöke, Aliser Uszmanov ösztönzésére zárta ki az ukrán Olga Harlant a kard egyéni küzdelmeiből.

A botrányos eset közismert. Nemrégiben a milánói vívó-világbajnokságon történt, hogy a női kard egyéniben négyszeres világbajnok ukrán Olga Harlan kiemeltként a főtáblán kezdett, ahová a selejtezőből érkezett az orosz Anna Szmirnova. Éppen Harlan nyilatkozta – az ukrán sportvezetés döntésére hivatkozva – két és fél héttel korábban, hogy azokban a számokban nem indulnak, amelyekbe oroszok vagy fehéroroszok neveznek. A szakág egyik legjobbja ugyanakkor bennmaradt a mezőnyben, nem lépett vissza, nyilván abban bízva, hogy nem kerül orosz vívó a főtáblára. Szmirnova azonban bejutott a 64 közé, ráadásul össze is került a két vívó, aminek a valószínűsége a nulla felé közelített.

Egy nappal korábban, férfi párbajtőrben a 2022-ben vb-bronzérmes ukrán Igor Reizlin nem állt ki az első fordulóban az orosz Vagyim Anohin ellen. Harlan viszont ott volt a páston, és jelentős ukrán szurkolótábor előtt 15:7-re megverte ellenfelét. Az asszó végén azonban nem fogott kezet, ami pedig kötelező, és ennek elmaradása fekete lappal, azaz kizárással jár.

Kardját előretartotta, hogy a két fegyver összeérintésével történjen meg az elköszönés, pár másodpercig Szmirnovával szemben állt, aki ebben a megoldásban nem volt partner, majd levonult a pástról. Az orosz kardozó viszont nem, nem is kötött ki, mert azzal elfogadta volna az eredményt. Leült egy székre, és várt. A programot jó pár perces várakozás után folytatták, az arra a pástra kiírt meccset egy másikra tették át. Szmirnova továbbra is sokáig várakozott a másik páston, végül jelezték neki, hogy mindenképpen foglalkoznak az ügyével, így elhagyhatja a pástot.

A versenyt lebonyolító directoire technique aztán olyan döntést hozott, hogy a szabályokhoz ragaszkodva fekete lap és kizárás jár Harlannak.

Később úgy volt, hogy Harlan mégis folytathatja a versenyt, mert a mérkőzésvezetőnek kellett volna felmutatnia a fekete lapot, ő viszont befejezettnek nyilvánította az asszót. Sokáig szerepelt is az ukrán vívó a neve a következő fordulóban, végül egy-két perccel az újabb asszója előtt a táblán jelezték, hogy kizárták, így ellenfele, a bolgár Joana Ilieva jutott tovább.

Ezt követően Harlant kizárták a kvótaszerző versenyből, ám mint kiderült, utóbb a FIE döntése következtében automatikusan – mintegy kárpótlásul – kijutott a 2024-es párizsi olimpiára.

Ez történt a vb alatt és után, most azonban izgalmas fordulatot vett az ügy.

Mihail Iljasev, az ukrán szövetség elnöke feltett a világhálóra egy videót, amelyből arra lehet következtetni, hogy orosz nyomásra zárták ki Harlant.

A videón a következő látható: Alekszej Tyihomirov, Szmirnova edzője valakit felhív a telefonján – miközben a huzavona folyik Harlan esetleges kizárásáról –, majd a telefont átadja Dieter Lammernek, a német delegátusnak, aki beszélgetésbe kezd a vonal túlsó oldalán lévő személlyel. A társalgás befejezése után pedig felmutatja a kizárást jelentő fekete lapot Harlannak.

A 25 másodperces videót Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója rakta ki Twitter-üzenet formájában, és azt írta, szerinte ez bizonyíték arra, hogy  Lammer orosz nyomásra zárta ki Harlant, ugyanis a német delegátus a telefonbeszélgetést követően mutatta fel a fekete lapot. 

A videón az látszik, hogy Dieter Lammer Szmirnova edzőjének telefonján beszél valakivel, miközben elbírálja a Harlan–Szmirnova mérkőzésen történteket. Mit gondoljunk erről? Képzeljük el azt a szituációt, hogy egy bírósági tárgyaláson az ítélethirdetés előtt a bíró telefonon elkezd beszélni valakivel. Az illető bírótól abban a pillanatban el kell venni ez ügyet. Ez analóg eset azzal, ami Milánóban történt – mondta Iljasev az isidethegames.biz honlapnak. 

Iljasev azt vélelmezi, hogy Lammer az orosz edző telefonján Aliser Uszmanovval, a FIE korábbi orosz elnökével beszélt, és az ő nyomására zárta ki Harlant. Uszmanov 2008 és 2022 között volt a nemzetközi szövetség elnöke. Az orosz oligarcha Putyin bizalmasa, és az ukrajnai háború kezdete óta a nemzetközi közösség szankciói alatt áll.

Az ukránok az általuk feltételezett orosz nyomásgyakorlás miatt, és azért, mert gyanújuk szerint Lammer nem járt el pártatlanul, a német technikai delegátus lemondását szorgalmazzák.