Elgurult a bokszvezér gyógyszere, prostituáltnak nevezte a NOB elnökét

2023.08.11. 06:10
Egyre kilátástalanabb helyzetbe lavírozza magát Umar Kremljov, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (viszonylag új nevén az IBA) orosz elnöke. Azok után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) júniusban kizárta az IBA-t tagszervezeti sorából, a Gazprom által pénzelt Kremljov meg-megújuló támadásokat intéz a NOB vezérkara ellen, legutóbb egyenesen prostituáltnak titulálta Thomas Bachot és belső körét.

Az olimpizmus ügyeiben felettébb jól értesült honlap, az insidethegames.biz arról ír, hogy Umar Kremljov, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség orosz elnöke minden korábbinál durvább támadást intézett Thomas Bach és a NOB vezérkara ellen, Bachot „a sportvilág prostituáltjának” nevezte, aki „nyakig benne van a politikában”.

Kremljov jelenleg Nicaraguában tartózkodik, és ott nyilatkozott a notifight.com honlapnak. Az IBA elnöke így fogalmazott: „A korrupció beférkőzött a NOB-ba, amióta Thomas Bachot 2013-ban megválasztották a szervezet elnökének. Az orosz bokszvezér szemére vetette Bachnak, hogy „a NOB nem védelmezi a sportolók érdekeit.

Kremljov azóta hadakozik a korábbinál is hevesebben a NOB-bal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendkívüli ülésén júniusban kizárta tagszervezetei közül az IBA-t.

Közben idén áprilisban megalakult a rivális szövetség, a World Boxing, Kremljov vetélytársa, a holland Boris van der Vorst irányításával.

Máris jó néhány ország kiszállt az IBA-ból és csatlakozott a World Boxinghoz,

úgymint: Argentína, Ausztrália, Kanada, Anglia, Franciaország, Írország, Olaszország, Hollandia, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, Svájc és az Egyesült Államok, továbbá a csehek is kacérkodnak a kilépéssel. 

Kremljov a notfight.com-nak arról beszélt, hogy „a NOB és Bach attól tart, az IBA fényes eredményeit a nemzetközi olimpiai mozgalom tagjaként éri el, és ezért zárták ki a Nemzetközi Ökölvívó Szövetséget”.

Majd így folytatta: „Meggyőződésem, hogy a NOB újra elismeri az IBA-t. Meg kell érteniük, hogy nekünk nagyon fontos az olimpiai részvétel. Semmi bajunk az olimpiai mozgalommal, nekünk néhány NOB-vezetővel van bajunk, Thomas Bachhal és csapatával.

Mert ők a sportvilág prostituáltjai, akik nyakig benne vannak a politikában, és nem védelmezik a sportolók érdekeit.”

Kremljov szerint a korábbi szövetség, az AIBA összes gondja, baja a 2006 és 2017 között regnáló elnök, a tajvani Vu Csing-kuo nevéhez köthető. Kremljov azt állítja, Vu alatt bűnös hanyagság és pénzügyi gondatlanság jellemezte a szövetséget, és az orosz vezető azt is sérelmezi, hogy a NOB gyakorlatilag futni hagyta Vut, aki 2020-ban egészségügyi okokra hivatkozva lépett ki a NOB-ból. 

Kremljov azt állítja, hogyha leülnének tárgyalni a NOB vezetőivel, mindent meg lehetne beszélni, csakhogy – állítása szerint – a NOB az összes tárgyalási javaslatot visszautasította. Az orosz bokszvezér magasztalta Juan Antonio Samarach NOB-elnöki periódusát (1980–2001), és kijelentette, hogy a korrupció Bach megválasztásával szivárgott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba.

És most a tények.

Reformokat követelve a NOB 2019-ben felfüggesztette az IBA-t irányítási, pénzügyi, sportszakmai és etikai gondok miatt, s a felek azóta is éles vitában állnak egymással. A NOB nem vonta be az IBA-t az ökölvívóversenyek szervezésébe a 2021-es tokiói olimpia előtt, s teljesen kizárta az ötkarikás boksztorna lebonyolításából.

A párizsi kvalifikációs folyamatból ugyancsak kirekesztette a világszövetséget, a 2024-es olimpia boksztornájához sem lesz köze az IBA-nak.

És persze 2022. február 24-én Oroszország lerohanta Ukrajnát, ami szintén nem segítette elő a közeledést a NOB és a Vlagyimir Putyin orosz elnök trójai falovának tekintett Kremljov vezette IBA között. 

Eközben Kremljov az orosz olajipari óriás, a Gazprom 50 millió dollárjából szanálta az IBA-t, sőt, a hozzá hűséges tisztségviselőket tejben, vajban fürdeti, gyakorlatilag kilóra megveszi őket dubaji és egyéb luxusutakkal. A májusi taskenti világbajnokságon az egyes súlycsoportok aranyérmesei fejenként 200 ezer, az ezüstérmesek 100 ezer, a bronzérmesek 50-50 ezer dolláros pénzjutalomban részesültek. 

Így áll most a helyzet. Mivel Kremljov érzi, hogy szorul a nyaka körül a hurok, most már feléget minden, a NOB-felé vezető hidat, és egyre alpáribb stílusban vagdalkozik. Egyelőre lehetetlen megjósolni, hová fut ki ez a senkinek sem jó, sajnálatos történet.