Faldum lett a legjobb magyar a triatlonosok olimpiai tesztversenyén

2023.08.18. 16:08
A négy magyar férfi triatlonos induló közül legjobbként Faldum Gábor a 12. helyen végzett a párizsi olimpia tesztversenyén pénteken.

A riói olimpikon Faldum – a verseny eredményközlő oldala alapján – 1:42:15 óra alatt ért célba. Az olimpiai programban szereplő 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométeres futásból álló rövidtávú versenyen honfitársai közül Bicsák Bence a 19. (1:42:33 ó.), Lehmann Csongor a 23. (1:42:47 ó.), míg Dévay Márk a 40. (1:44:01 ó.) helyen végzett a 67 fős mezőnyben, amelyből ketten végül el sem indultak, illetve további 11 triatlonos nem teljesítette a távot.

Elsőként a britek váltóban olimpiai arany-, egyéniben ezüstérmese, Alex Yee ért célba (1:41:02 ó), akit azonos időeredménnyel a portugál Vasco Vilaca (1:41:15 ó) és a francia Dorian Coninx (1:41:15 ó) követett.

A versenyen a jövő nyári ötkarikás játékok helyszínét modellezhették le az aspiránsok, a kvótában reménykedők, a rendezők a tervezett olimpiai pályát zárták le számukra. Egy nemzetet maximum három versenyző képviselhet az 55 fős mezőnyben – a magyaroknak erre történetük során először reális esélyük mutatkozik –, 2021-ben Bicsák hetedikként végzett, mellett Tóth Tamás indult még. Rióban Tóth és Faldum alkotta a magyar férfipárost.

Csütörtökön a női versenyre került sor, amelyen egyedüli magyarként rajthoz álló Kuttor-Bragmayer Zsanett a cél előtt kiállt. A sportoló az Indexnek elmondta: kisebb sérüléssel bajlódik, és inkább a vasárnapi váltóra fókuszált, hogy arra versenyképes állapotba hozza magát.

Szombaton a paratriatlonosok futamára kerül sor, ott Mocsári Bence révén szintén lesz magyar érdekeltség.

Szajna vízminőségével ezúttal nem volt gond, így a triatlonosok versenyét nem zavarta meg külső tényező. Nem úgy mint a nyílt vízi úszók világkupa-futamát két héttel ezelőtt. Akkor a hatalmas esőzés miatt nagymértékben romlott a víz minősége, így a vk-versenyt nem tudták megrendezni.