Három vereség után már csak a matematika segíthet a női röplabda-válogatotton

2023.08.21. 09:21
A magyar női röplabda-válogatott 3–1-re kikapott az esélyesebb lengyel csapattól vasárnap az Európa-bajnokság genti A csoportjában, így három mérkőzését követően nulla ponttal áll, és már csak matematikai esélye maradt a továbbjutásra.

A találkozó elején a magyarok a korábbi meccsekhez képest láthatóan felszabadultabban játszottak, és Nacsa-Pekárik jó megoldásaival tartották a lépést a riválissal – számolt be a Magyar Távirati Iroda helyszíni tudósítója. A kezdeti magyar lendületet a lengyelek egy hatpontos sorozattal törték meg, de Lászlop, Kiss és Németh pontjaival a hajrá előtt újra csak két egység volt a magyar hátrány. Ennél közelebb ugyanakkor  köszönhetően a hét elrontott szervának is  nem tudtak zárkózni a többi játékelemben jól teljesítő magyarok, így szoros küzdelemben kerültek hátrányba.

A második etapra a rivális egyik legjobbja, az átló Magdalena Stysiak egyre jobban bemelegedett,

vezérletével hamar megléptek öt ponttal a lengyelek. A magyarok játékába ekkor több hiba csúszott, ráadásul Chiappini cseréi sem tudtak lendíteni a teljesítményen. A lengyeleknél Olivia Rozanski ellenállhatatlanul röplabdázott, amihez nyúlt, abból pontot szerzett – a szettben összesen kilencet –, vezérletével csapata könnyen megduplázta összetett fórját.

Magyar szépítés bravúrral

A harmadik felvonásra sort cseréltek a lengyelek, ettől úgy tűnt, új erőre kapnak a magyarok, akik sokáig fej fej mellett haladtak a korábbinál többet hibázó ellenféllel. Glemboczkiék mezőnyvédekezése és sáncmunkája az első szettben látottra javult, és 17–16-os magyar előnynél a riválist edző olasz Stefano Lavarininek újra pályára kellett küldenie legnagyobb sztárjait, Stysiakot és a feladó Joanna Woloszt. Némethék keze azonban ezúttal a hajrában sem remegett meg, így bravúrral szépítettek.

A negyedik szettre összeszedték magukat a lengyelek, újra lendületesebben, pontosabban röplabdáztak, a magyarok viszont elsősorban jó sáncmunkájuknak köszönhetően jó ideig ezúttal sem kerültek tetemes hátrányba. A hajrára aztán „kinyílt az olló" a csapatok között, de Kissék így is eddigi legjobb teljesítményüket nyújtották a tornán, alaposan megnehezítették a lengyelek dolgát. A 120 perces mérkőzés legeredményesebb magyar röplabdázói az egyaránt 16 pontos Németh és Kiss voltak, a lengyelektől Rozanski 19 pontot szerzett. Ez volt a két csapat 78. összecsapása, az örökmérleg 33 magyar siker mellett immáron 45 lengyel diadal.

Az olasz Alessandro Chiappini által irányított együttes hétfőn pihen, kedden 17 órakor pedig a szlovénokkal találkozik a belga, német, olasz, észt közös rendezésű kontinensviadalon. A  hatosokból a legjobb négy jut nyolcaddöntőbe.

„Elég halott” hangulat után a szurkolók mellett saját maguknak is bizonyítottak a magyarok

Kiss Gréta szerint a szurkolók mellett saját maguknak is bizonyítottak. Az ütőjátékos a mérkőzés után az MTI-nek adott értékelésében arról beszélt, a szombati, ukránok elleni találkozó után „elég halott volt” a csapat hangulata, éppen ezért vasárnap délelőtt Alessandro Chiappini szövetségi kapitány hosszú beszédet tartott nekik.

Voltak benne olyan dolgok, amiket hiába volt igaza, rossz volt hallani, de utána a játékosokkal egymás között megbeszéltük, hogy ezt pozitívan, építő jelleggel fogjuk fel, mert ő is azt szeretné, hogy jobbak legyünk – fogalmazott a német Potsdam röplabdázója.

Kiss hozzátette, délután már úgy érkeztek meg a meccsre, hogy „megeszik a lengyeleket vacsorára”, és ez a hangulat az elejétől fogva a pályán is érződött az egész csapaton.

Felszabadultak voltunk, megtört kicsit a jég az előző napok után. Gyorsan túl tudtunk lendülni a hibáinkon, fegyelmezettek voltunk, betartottuk a taktikát, szerintem alaposan megleptük őket

– nyilatkozta Kiss a vb-hetedik, az Eb-n a szakértők által a legjobb négybe várt lengyelek elleni találkozóról.

A 25 éves röplabdázó kifejezetten szeret esélyesebb ellenfelek ellen játszani, mert ilyenkor „bekapcsol az agya kreatív része”, és a támadásoknál a megszokottnál jobban keresi a jó irányokat, valamint a blokk tetejét. Meglátása szerint a jövőben az lesz az egyik legfontosabb dolog, hogy mindezt az olyan csapatok ellen is tudják hozni, amikor papíron több esélyük van a győzelemre.

Nagyon örülök, hogy nem egy hatvanperces vereséggel jöttünk le a pályáról, hanem megmutattuk a szurkolóknak és legfőképpen magunknak, hogy van bennünk fantázia még akkor is, ha sok minden nem állt még össze a játékunkban. Alessandro is hosszú távon gondolkozik, boldog vagyok, hogy ilyen teljesítményt nyújtottunk.

Kiss 16 pontjával a magyarok egyik legeredményesebbje volt. A Nyíregyházán röplabdázó, Eb-újonc Lászlop Alexandra először léphetett pályára kezdőként a magyar válogatottban. Ennek kapcsán elmondta, nagyon örült, hogy a kezdő sípszótól bizonyíthatott és nagyon büszke a csapatra, hogy tudtak nyerni egy szettet.

Nagyon izgultam, de örülök, hogy sikerült pontokat szereznem. Remélem, a továbbiakban még eredményesebb tudok majd lenni – jelentette ki Lászlop.

Ő is hangsúlyozta, hogy az elmúlt napok után nem volt egyszerű mentálisan újraépíteni magukat, de vannak annyira rutinosak, hogy sikerült magukban helyre tenniük az eddig történteket, és „más ritmusra kapcsoltak”.

Az LKS Lódzzsal idén lengyel bajnok Alessandro Chiappini szövetségi kapitány is elégedetten nyilatkozott a mérkőzés után.

Boldog és elégedett vagyok a mai meccsel, mert a lányok küzdöttek, hajtottak, bátrak voltak, elhitték, hogy van keresnivalójuk. Betartották a taktikát és a védekezésünkkel szerintem alaposan megleptük a fizikálisan erősebb ellenfelünket. A második szett elvesztése sem tört meg bennünket, ma karaktereket és nagybetűs csapatot láttam a pályán. Ebből kell építkeznünk.

Eredmény, 3. forduló, A csoport:
Lengyelország–Magyarország 31 (22, 12, 21, 16)
SzerbiaSzlovénia 30 (20, 11, 15)
Az állás: 1. Lengyelország 2 győzelem/0 vereség (6 pont, 60), 2. Szerbia 2/0 (6, 60) 3. Belgium 2 győzelem/0 vereség, 4. Ukrajna 1/1, 5. Szlovénia 0/3 (0, 1-9, 193255), 6. MAGYARORSZÁG 0/3 (0, 19, 183247)
C csoport:
TörökországAzerbajdzsán 30 (13, 13, 13)
CsehországGörögország 30 (21, 22, 17)
Az állás: 1. Törökország 2 győzelem/0 vereség (6 pont, 60), 2. Németország 2/0 (6, 61), 3. Csehország 1/1 (3, 33), 4. Azerbajdzsán 1/2 (3, 46), 5. Görögország 1/2 (3, 37), 6. Svédország 0/2
D csoport:
HollandiaÉsztország 30 (8, 25, 19)
FranciaországFinnország 30 (22, 22, 14)
Az állás: 1. Hollandia 3 győzelem/0 vereség (9 pont), 2. Franciaország 3/0 (8), 3. Szlovákia 2/1, 4. Finnország 1/2, 5. Spanyolország 0/3 (1, 2-9, 218261), 6. Észtország 0/3 (1, 29, 203261)