Egymilliárd nézője van a budapesti világbajnokságnak

2023.08.24. 08:39
Több mint 100 országból jöttek nézők Budapestre, csak tévén és interneten egymilliárdan nézik a budapesti közvetítést és Budapestet – jelentette ki Fürjes Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke a Mandiner legfrissebb számában megjelent nagyinterjúban.

A budapesti atlétikai világbajnokság a nemzetközi szövetség minden várakozását meghaladja – jelentette ki Fürjes Balázs a Mandinerben. A szervezőbizottság társelnöke számokkal is illusztrálta a rendezvény sikerességét. Elmondása szerint a világbajnokságon 202 ország képviselteti magát, ilyen valóban egyetemes jelenlét csak az olimpiákon van, Rióban 206, Tokióban 205 részt vevő nemzet volt. Budapesten 2200 versenyző áll rajthoz, és már eddig jóval több mint 300 ezer jegyet értékesítettek. Minden kontinensen vettek jegyeket, több mint száz országból jöttek nézők. Az eladott jegyek kicsit több mint felét vásárolták meg a magyar szurkolók, a másik felét külföldiek.

A nemzetközi szövetség becslése szerint csak tévében és interneten egymilliárd néző nézi a budapesti közvetítést. A társelnök szerint a vb félmillió vendégéjszakát hoz a magyar szállodáknak, a vendégek költése, fogyasztása pedig milliárdokat jelent a magyar kiskereskedelemnek, vendéglátásnak. 

Korábban az Indexen írtunk arról, hogy két dolgot biztosan ki lehet jelenteni a budapesti atlétikai világbajnokságról: még egyetlen magyarországi sportesemény sem keltett ekkora politikai felhördülést, ugyanakkor még egyetlen magyarországi sportesemény sem volt ilyen gondosan és részletekbe menően megtervezve és kivitelezve. A világbajnokság rajtja előtt nem sokkal zárultak le azok a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó főváros–kormány megállapodás érvényre juttatását célozták. Fürjes Balázs a Mandinernek most kulisszatitkokat és konkrétumokat is elárult az egyezségről. 

Mint mondta, 2019-ben a kormány vállalta, hogy az akkor évek óta futó Egészséges Budapest kormányzati program keretében öt éven keresztül 50 milliárd forintot biztosít a kerületi önkormányzatoknak egészségügyi fejlesztésekre és beszerzésekre, valóban a közparki funkció dominál a tervezett fejlesztésben, a parkban megvalósulnak a ferencvárosi önkormányzat által javasolt többletelemek. Minden így történt, a főváros 20 milliárd forintot meg is kapott a fejlesztésekre. A Covid és a háború okozta gazdasági kihívások okoztak nehézségeket, erre a budapesti vezetés azt mondta, megszegték a megállapodást. A kormány azzal érvelt, hogy az elmúlt két évben csak a brutálisan megemelkedett energiaszámlák kifizetésére a megegyezett összeg dupláját biztosította a budapesti rendelőknek, kórházaknak.

Augusztus közepén a megállapodás megerősíttetett, a megindult rendelőfejlesztésekre soron kívül pénzt kapnak a kerületek, idén akár közel 7 milliárd forintot is,

és a továbbiakat is egyeztetik – mondta a világbajnokság társelnöke. 

Fürjes Balázs szólt arról is, hogy amennyiben Magyarország elindult volna az olimpia rendezéséért, akkor biztosan elnyerte volna a 2032-es játékokat, és olyan alaposan és hosszan készülhetett volna, mint senki más. És most nem lenne kérdés, hogy addig meg tud-e épülni egy új budapesti híd, vagy befejezzük-e a HÉV-ek felújítását, a közösségi közlekedés teljes járműparkcseréjét és sok minden mást – tette hozzá.