Történelmi pillanat, megállapodott a kormány és a főváros az atlétikai vb előtt

D NOE20191212024
2023.08.11. 11:25
Lezárultak a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó főváros–kormány megállapodás érvényre juttatását célozták. Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter írásban is megerősítette: a kormány betartja a korábbi megállapodást.

„Ma ismét az a megtiszteltetés ért, hogy a Városházán fogadhattam Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét. Elnök úr átadta meghívását a bő egy hét múlva kezdődő atlétikai világbajnokságra. Örömmel mondhattam: eleget teszek a meghívásnak” – közölte Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, aki posztjában kiemelte azt is, hogy

az éjjel lezárultak a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó Főváros–kormány megállapodás érvényre juttatását célozták.

Mint írta, a 2019 végén megkötött megállapodás lényege egyszerű: az atlétikai világbajnokság ne csak egy stadionépítés és egy egyszeri sportesemény legyen, hanem olyan városfejlesztés része, amely egy egészségesebb Budapestet eredményez. Ebben többek között azt vállalta a kormányzat, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül, hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények, valamint ebből működtethetik a fővárosi CT/MR programot.

„A megállapodás teljesítése 2022-től felfüggesztésre került. Nem tehettem mást, mint hogy visszavontam támogatásomat a rendezvénytől” – fogalmazott a városvezető, hozzátéve, hogy végül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor felhatalmazásával írásban is megerősítette: 

a kormány betartja a megállapodást.

Hogyan tovább?

A megállapodás aláírása a gyakorlatban azt jelenti, hogy félbemaradt beruházásoknál a szükséges szerződéseket soron kívül megkötik, a hátralevő keret felosztásáról pedig szakmai egyeztetések indulnak.

Köszönöm Gulyás miniszter úr és Fürjes Balázs, a vb-t szervező bizottság társelnökének aktivitását az ügyben

– fogalmazott Karácsony Gergely, majd rögtön hozzá is tette: „Nem vagyok naiv. Pontosan tudom, hogy rengeteget kell még küzdenünk, hogy ezek a források valóban meg is érkezzenek. Azt is tudom, hogy a választásig tartó egy évben a kormányoldal minden eszközzel sanyargatni fogja a várost és a városvezetést. Budapestnek és Magyarországnak azonban az az érdeke, hogy ha már belevágtunk, akkor legyen sikeres a világbajnokság. És legyen egészségesebb város Budapest!”

Fürjes Balázs, az atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke az Index megkeresésére elmondta:

Meggyőződésem, csak úgy szabad nagy sporteseményeket szervezni, hogy az segítse a hétköznapi városi életet, hosszú távon is a város javára váljon. Nagy ügyekhez széles egyetértés kell, csak a város támogatásával szabad és lehet a nagy nemzetközi sporteseményeket sikeresen megrendezni. Örülök, hogy a világbajnokság közös siker lehet.

Hosszú és rögös út vezetett idáig

Karácsony Gergely még 2019-ben, nem sokkal megválasztását követően jelentette be azt az öt pontot, amelyek teljesülése esetén támogatja Budapest az atlétikai világbajnokság megrendezését. Ezek az alábbiak voltak:

  1. Az elkövetkező öt évben a kormány költsön ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg- és szakellátásra. Karácsony szerint budapestiek életének ezreit lehetne megmenteni, ha elég képalkotó berendezés állna rendelkezésre az egészségügyi intézményekben.
  2. A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsportberuházások lennének.
  3. „Olyan beruházást szeretnénk látni, amely nemcsak az élsportot szolgája, hanem tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja.”
  4. Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  5. A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

A főpolgármester 2021 tavaszán további feltételt támasztott a támogatásért, azt kérve, hogy a stadion szomszédságában mindenképpen épüljön meg a tervezett Diákváros. Ennek az adja a jelentőségét, hogy a kormányzat ugyanerre a területre jelentette be a Fudan Egyetem megvalósításának terveit. Mint ismert, a kínai felsőoktatási intézmény végül beruházási stop áldozata lett.

A most létrejött megállapodás azért is történelmi jelentőségű, mert korábban folyamatos konfliktusban állt a főváros és a kormány, az atlétikai világbajnokság mellett más kérdésekben sem értettek egyet.

Emlékezetes például, hogy idén májusban az agglomerációs közlekedést fejlesztő Déli Körvasút projekt környezetvédelmi engedélyét közigazgatási per keretében támadta meg a XI. kerületi önkormányzat két civil szervezettel közösen. A felperesi oldalhoz végül Budapest Főváros Önkormányzata is csatlakozott.

A héten a főváros vezetése ugyanakkor gesztusértékű bejelentést tett, Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a Válasz Online-nak azt mondta: „Támogatjuk azt, hogy az elővárosi vasutat fejlesszék, szerezzék meg azt a környezetvédelmi engedélyt, én ezt szeretném kérni, mert ez a minimum ahhoz, hogy megvalósulhasson egy ilyen beruházás.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a kedvezőbb hangvétel összefüggésben van-e a most aláírt megállapodással, de most mindenképpen úgy tűnik, hogy olvad a jég.

(Borítókép: Gulyás Gergely és Karácsony Gergely 2019. december 12-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)