Baráth Péter, Hadvina Dóra és Kozák Luca is egyetemi elismerésben részesült

2023.09.14. 10:35
Idén 33 sportoló vehette át a Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója kitüntető címet a szeptember 13-án kora este a tanintézmény hagyományos tanévnyitó stadionshow-ja előtt a Nagyerdei Stadion egyik VIP-termében megtartott ünnepségen.

A civishir.hu oldalon megjelent hírben kiemelték: az eseményen elismerő oklevelet vettek át a sporttudományi kutatásokban élen járó hallgatók, valamint a 3×3-as kosárlabda egyetemi Európa-bajnokságon és a MEFOB-on kiválóan szereplő sportolók és önkéntesek is. A felsőfokú oktatási intézmény 2006-ban alapította a Debreceni Egyetem Kiváló sportolója címet a hazai és nemzetközi sporteseményeken kiemelkedően teljesítő hallgatók elismerésére.

A díjazottakat Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója az elmúlt időszak néhány emlékezetes eseményét bemutató kisfilm levetítése után köszöntötte.

Ebben elsőként egy jövő nyári eseményre, a Debrecen és Miskolc közös rendezésében tartandó Európai Egyetemi Játékokra hívta fel a mintegy 200 vendég figyelmét. Majd az ez évi eseményekre tért át. Megrendezték a MEFOB–ot, amelynek a Debreceni Egyetem volt a legsikeresebb résztvevője, míg a 3×3 kosárlabda egyetemi Európa-bajnokság rendezésével felkerültek az egyetemi sport európai térképére. Az európai szövetség értékelése alapján minden idők legjobb 3×3-as versenyét rendezte Debrecen.

Balogh László kiemelte: a Debreceni Egyetemen nem csak beszélnek az egyetemi sportról, és nem csak a különböző indikátoroknak való megfelelés miatt szerepel a sport az egyetem életében, a sport, a tanulás és az iskolai rendszer náluk összetartozik. Balogh László azt is elmondta: 197 oklevelet, 33 Egyetem Kiváló Sportolója címet adnak át, díjaznak továbbá 144 versenyzőt, akik a MEFOB-on dobogós helyezést értek el. Elismerésben részesült továbbá 17 diák, akik a sporttudományi témájú kutatásaikkal értek el eredményt, és ugyancsak díjazták a 3×3-as kosárlabda legjobb helyezést elért debreceni férfi- és női csapatainak tagjait.

Balogh László hangsúlyozta, hogy „a sportolók fontos szerepet játszanak az egyetem életében”, és azzal, hogy beléptek az egyetem kapuján, az érintettek „a viharos tengert választották”.

Önök edzenek, amíg a többiek szórakoznak vagy a szórakozásra készülnek. Azzal, hogy az egyetem mellett sportolnak, a nem sportoló hallgatótársaiknál háromszor-négyszer többet vállalnak. A mostani sokszori vállalás, később busásan megtérül. Önök az egyetemisták és a sportolók között is példaképek. Debreceni Egyetem jó hírét viszik. Vállalták azt, hogy tanulnak és magas szinten sportolnak. A két legjobb befektetés a tanulás és a sport. Hirdessék az igét az egyetemisták között, hogy sportolni jó, a sportolók között pedig.

A díjak átadását követően az esemény egyik vendége, Gelei József olimpiai bajnok labdarúgó a sportpályafutásáról, tanulmányairól beszélt. Kiemelte: azzal, hogy össze kell egyeztetniük a sportot és a tanulást, sok mindenről le kell mondani, de az, amit az élet a sport révén ad, az megfizethetetlen. Elmondta, hogy bár már 85 éves, most is rendszeresen sportol, ez sokat tesz hozzá az életéhez, az egészségéhez.

Az egyetem tanévnyitó stadionshow-ján megtelt a Nagyerdei Stadion: több mint 23 ezren látogattak el az idei yoUDayre, ahol más egyetemekkel ellentétben egyedülálló módon indították el hivatalosan a tanévet. A hangulatos esemény közel 400 fellépője között olyan nagy nevek voltak, mint Dzsúdló, Korda György és Balázs Klári, Nagy Feró, Zalatnay Sarolta, Csepregi Éva és Végvári Ádám, illetve a Valmar, amelynek tagjai Dzsudzsák Balázs 7-es számú válogatottmezében léptek fel.

A Debreceni Egyetem kiváló sportolói 2023-ban

Arany Attila Csaba (atlétika, DSC-SI – Egészségtudományi Kar), Balázs Panni (kyokushin karate, Shogun SE – Egészségtudományi Kar), Bárány Donát (labdarúgás, DVSC – Gazdaságtudományi Kar), Baráth Péter (labdarúgás, FTC – Gazdaságtudományi Kar), Battai Sugár Katinka (vívás, DEAC – Gazdaságtudományi Kar), Bejczi Botond Balázs (gyorskorcsolya, Savaria Speedskating Team Szombathely – Gazdaságtudományi Kar), Bogesic Vedran (jégkorong, FEHA – Gazdaságtudományi Kar), Bödei Bálint (gyorskorcsolya, Savaria Speedskating Team Szombathely – Gazdaságtudományi Kar), Bragato Giada (kenu, Tiszaújvárosi KKSE – Gazdaságtudományi Kar), Daróczi Péter (triatlon, DSC-SI – Gazdaságtudományi Kar), Dobi Gergő (triatlon, DSC-SI – Egészségtudományi Kar), Dorogi Kristóf (floorball, DEAC – PhD hallgató), Fleischer Bernadett (sportlövő, Debreceni Lövészsuli SE – Gazdaságtudományi Kar), Füzi-Tóvizi Petra (kézilabda, DVSC – Természettudományi és Technológiai Kar), Gajzágó Flóra (futsal, DEAC – Gazdaságtudományi Kar), Hadvina Dóra (kajak, Szolnok – Gazdaságtudományi Kar), Iván Zsombor Álmos (atlétika, DSC-SI – Gazdaságtudományi Kar), Kiss Imre (röplabda, DEAC – Műszaki Kar), Kókai Máté (jégkorong, DEAC – Műszaki Kar), Kozák Luca (atlétika, DSC-SI – Gazdaságtudományi Kar), Magyar Levente (kyokushin karate, Kono Karate Klub – Természettudományi és Technológiai Kar), Neuwirth Bence (kosárlabda, DEAC – Gazdaságtudományi Kar), Olasz Anna Gréta (nyíltvízi úszó, HAÁSZ Szeged – Gazdaságtudományi Kar), Senánszky Petra (uszonyos úszó, Debreceni Búvárklub – Gazdaságtudományi Kar), Sólyom Anna (kyokushin karate, Shogun SE – Egészségtudományi Kar), Szeghalmi Zsombor (vízilabda, Szolnoki Dózsa – Gazdaságtudományi Kar), Szeles Bálint (atlétika, Egri Városi Sportiskola – Gazdaságtudományi Kar), Szilágyi Réka (atlétika, DSC-SI – Állam– és Jogtudományi Kar), Török Gergely (atlétika – Gazdaságtudományi Kar), Török Lilly Leticia (kézilabda, MTK – Gazdaságtudományi Kar), Zupkó Vanda (kajak, Szolnok – Egészségtudományi Kar), Vámos Míra (kézilabda, DVSC – Egészségtudományi Kar), Vámos Petra (kézilabda, DVSC – Természettudományi és Technológiai Kar)