Menesztették az asztalitenisz-válogatottak szövetségi kapitányait

2023.10.05. 18:45
A Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnöksége azonnali hatállyal menesztette Bátorfi Zoltánt, a női, valamint Muskó Pétert, a férfiválogatott szövetségi kapitányát – adta hírül az MTI.

A testület erre vonatkozó egyhangú döntését Kovacsics Imre, a MOATSZ júniusban megválasztott elnöke jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az MTI kérdésére válaszolva a sportvezető azt mondta:

az ománi versenyre pénteken utazó versenyzőket a volt válogatott, magyar bajnok Lindner Ádám kíséri el, és az olimpiai ciklus végéig ő irányítja majd a férfi nemzeti csapatot.

A női kapitány személyét a jövő héten jelentik be, a szakmai bizottság már megtette javaslatait, a tárgyalások pedig még zajlanak.

Bátorfi Zoltán 2017 februárja, Muskó Péter 2020 áprilisa óta irányította a női, illetve a férfiválogatottat.

Kovacsics Imre struktúraváltással indokolta a döntést, ahogy fogalmazott: „Ez a stáb nem alkalmas azoknak a nagyívű terveknek a megvalósítására, amelyeket kitűztünk magunk elé”.

Az elnök azt mondta, jövőre százéves lesz a szövetség, ők pedig szeretnék felépíteni a következő száz év alapjait, és ehhez új kezdet kell. Felidézte, hogy júniusi megválasztásakor megígérte: mindenhova elmegy az országban, ahova hívják, s az elmúlt négy hónapban több mint 28 ezer kilométert megtéve ezt be is váltotta. A tapasztaltak alapján szerinte minél több gyermeket kell bevonni a sportágba, az elmúlt 30-40 év viszonylagos sikertelensége pedig arra vezethető vissza, hogy a kiválasztás, a menedzselés és a szakmai munka valószínűleg nem volt megfelelő.

Ahogy elmondta, az edzőképzés területén átfogó reformmal készülnek, új szerződést kötnek a Statisztika UAK-kal, és minden magyarországi egyesületet szeretnének támogatni. A struktúraváltás részeként prioritást élveznek az eredmények is. Mint mondta, a gyenge tokiói olimpiai szereplés mellett sikertelenségnek tartja, hogy a női válogatott kikapott a szlovákoktól a szeptemberi csapat Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, s bár a férfiak bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol meccslabdájuk volt az elődöntőhöz, s ezzel az éremhez, nekik ennél nagyobb céljaik vannak. Szeretnék megerősíteni a szövetség anyagi forrásait, és elérni, hogy Magyarország 2-3 év múlva Európában, 5-6 év elteltével pedig világszinten is meghatározó nemzet legyen a sportágban.

Kovacsics Imre arról is beszélt, hogy szeretnék tisztázni az Ormai László Csarnok körüli viszonyokat, nevezetesen, hogy ki használhatja a létesítményt. Ezzel szeretnék elérni, hogy a jövőben ne fordulhasson elő olyan eset, hogy a válogatottaknak máshol kelljen termet bérelniük, mint történt az az Eb-felkészülés során.

Szeretnénk elérni azt, ami az eredeti elképzelés volt, hogy a csarnok a magyar asztalitenisz és a válogatottak székhelye legyen

– jelentette ki.

Mint mondta, a magyar válogatott játékosok munkája töretlen, készülnek a jövő februári világbajnokságra, és dolgoznak azért, hogy kijussanak a párizsi olimpiára.

Bátorfi Zoltán az MTI érdeklődésére elárulta: nem érte váratlanul a döntés.

A szövetség elnöksége így határozott, ezt elfogadom, de a lányokat sajnálom. Sok munkám van bennük, remélem, hogy sok kvótát szereznek a párizsi olimpiára. Szerintem az én nevemmel, azzal, amit letettem az asztalra, nekem nem kell magyaráznom és bizonyítanom semmit. Játékosként olimpikon voltam, és büszke vagyok arra, amit a válogatottal elértem. Nekem mindig az volt a fontos, hogy megfeleljek a saját lelkiismeretemnek, és most is bele tudok nézni a tükörbe. Sok sikert kívánok a magyar asztalitenisznek!

– nyilatkozta.

Muskó Péter is azt mondta, hogy számított a menesztésére, ezzel együtt csalódott.

Ma délben, rendkívüli elnökségi ülés keretében közölték velem. A párizsi olimpia végéig szólt a szerződésem, és szerintem jó úton voltunk afelé, hogy teljes csapattal ott legyünk a francia fővárosban. Maximálisan hiszek benne, hogy ennek a csapatnak, amely ötödik lett az Eb-n, ott a helye az olimpián. Így tíz hónappal a rajt előtt nem érint jól a menesztésemről szóló döntés

– fogalmazott.