Példátlan banális botlása sem fosztotta meg a nagy visszatérőt 21. vb-aranyától

2023.10.07. 06:29
Simone Biles három hónapja megkezdett, óriási csinnadrattával kísért nagy visszatérése a tornasportba eddig menetrend szerint halad. A 26 éves, négyszeres olimpiai bajnok amerikai fenomén élete első, tíz évvel ezelőtti világbajnoki győzelmének helyszínén, Antwerpenben megnyerte az egyéni összetettet, és ezzel már 21 vb-aranyéremnél tart. Még úgy is, hogy talajgyakorlata végén majdnem elhasalt.

Fura fintor jelent meg Simone Biles arcán, amikor amúgy hibátlan talajgyakorlata befejezése előtt néhány másodperccel olyan hibát követett el, amely könnyen az összetett világbajnoki címébe kerülhetett volna; a 26 éves amerikai tornásznő az egyéni összetett versenyt lezáró produkciója végén egy teljesen ártalmatlan szituációban talpával belerúgott a szőnyegbe, és kis híján elhasalt, alig tudta megőrizni egyensúlyát. 

 Az ominózus botlás 7:15-nél

Amúgy Biles szinte hiba nélkül tornázta végig gyakorlatait a négy szeren, kezdve az ugrással, ahol ugyan nem mutatta be azt, amire csak ő képes ez idő szerint a világon (Jurcsenko dupla szaltó bicska mozdulattal), de a valamivel egyszerűbb gyakorlat is elég volt a 4 tizedes pontelőnyhöz. Amit végig megőrzött, sőt, növelt, és 58,399 pontos összteljesítménnyel hatodik egyéni összetett világbajnoki címét szerezte meg. A második helyen, Bilestól 1,633 ponttal lemaradva a címvédő brazil Rebeca Andrade végzett, harmadik Biles honfitársa, Shilese Jones lett. 

Biles az ugrás mellett gerendán és talajon (botlása ellenére) is a legmagasabb pontszámmal került a szerenkénti döntőbe, leggyengébb szerén, felemáskorláton pedig ötödikként, vagyis minden esélye megvan arra, amit 2018-ban vitt véghez: a hat lehetséges éremből (csapat, egyébi összetett és a négy szer) mind a hatot megszerezze. Eddig kettőből két arany...

Ezzel karrierje során 34 világbajnoki és olimpiai éremnél tart, amiből 21 vb-arany. Mindez természetesen világrekord. Ami a hat egyéni összetett világbajnoki címét illeti, annál senki sem szerzett többet, ugyanannyit is csak a japán férfi tornász, Ucsimura Kóhei.

Nem véletlen, hogy Bilest tartják minden idők legnagyobb tornászának. Mármint eredményeit és tudását tekintve, mert 140 centis termetével alighanem a legkisebb. Nem mintha bármi problémája lenne a testmagasságával, minden további nélkül odaállt a 216 centis kosarasóriás, Shaquille O'Neal mellé:

Biles, mint az közismert, a tokiói olimpia után visszavonult. Két éve a japán fővárosban a csapatversenyek során, mint mondta, elhagyta a térérzékelése, rátört a „twisties” nevű tornászbetegség, és be kellett érnie egy ezüsttel (csapat) és egy bronzzal (gerenda). Emlékezetes, hogy a japán fővárosban négy egyéni döntőtől is visszalépett mentális problémái miatt, a csapatdöntőben az első rotáció, az ugrás után szállt ki. A szerenkénti döntők második napján azért a gerendára felmerészkedett egy könnyített gyakorlattal, és harmadik lett.

Ennek 732 napja, Antwerpenben csaknem napra pontosan két év elteltével szerzett érmet világversenyen, ami példátlan a tornasport történetében.

Egészen három hónappal ezelőttig senki sem gondolta volna, hogy lesz folytatása a Biles-sagának. A 26 éves hölgy férjhez ment egy NFL-játékoshoz, élte a celebek gondtalan életét, de aztán őt is elkapta az a betegség, amely egykoron Michael Jordant és Michael Phelpst is: egyre jobban hiányzott neki az adrenalin pezsgése, képtelen volt létezni kihívások nélkül.

A sorsfordító beszélgetésre edzőjével, Cecile Landivel idén tavasszal került sor egy mexikói étteremben, miközben Margarita koktélt (3,5 cl tequila, 2 cl Cointreau, 1,5 cl citromlé, jól összerázva) szopogattak. Biles felvetette, mi lenne, ha belevágna a komoly edzésekbe, és nem csak lötyögne egészségmegőrző céllal, ahogy az elmúlt másfél évben tette, a pszichiáterével folytatott két terápiás beszélgetés közben. 

Az edzések újrakezdéséből nagyon gyorsan versenyzés lett: először júliusban megnyerte Chicagóban a US Classics nevű viadalt, majd San Joséban a világbajnoki válogatónak számító országos bajnokságot. És most Antwerpenben, ahol élete első világbajnoki aranyérnét szerezte 2013-ban, újra vb-aranyérmes lett.

1934 óta hét amerikai nő lett egyéni összetettben világbajnok; Biles most hatodszor, Shannon Miller kétszer (1993, 1994), Kim Zmeskal, Chellsie Memmel, Shawn Johnson, Morgan Hurd és Bridget Sloan egyszer-egyszer.