A budapesti döntős áttörte a falat, felért karrierje eddigi csúcsára

2023.10.09. 11:24
Luke Humphries nyerte a World Grand Prix-t, miután a vasárnapi esti döntőben 5:2-re legyőzte Gerwyn Price-t. Az angol dartsjátékosnál ezzel megtört a jég, karrierje első majortornáját nyerte meg, ezzel előrelépett a karriercsúcsot jelentő negyedik helyre a PDC világranglistáján, megelőzve Price-t.

Gerwyn Price az elmúlt négy évben harmadszor jutott döntőbe a World Grand Prix-n – aminek különlegessége, hogy duplával kell beszállni is, nem csak kiszállni –, és második tornagyőzelméért szállt harcba. Ellenfele a 28 éves Luke Humphries volt, aki nemrégiben a European Tour budapesti állomásán, a Hungarian Darts Trophyn is döntős volt, ám nem járt sikerrel.

A walesi parádésan kezdte a mérkőzést, remek játékkal húzta be az első szettet. Ami ezután következett, arra aligha számított: Humphries a következő tizenegy legből kilencet megnyert, ezzel 3:1-re megfordította a meccset. Az ötödik szettben Price nyerte a döntő leget, ezzel szépített, és szorossá tette a mérkőzést – legalábbis ezt gondolhattuk.

Humphries azonban máshogy gondolta: a következő két szettet is behúzta, stílusosan egy 138-as kiszállóval zárta le a mérkőzést (5:2).

Az ifjúsági világbajnok angol 120 ezer fontot vihetett haza, a világranglistán pedig előrelépett a negyedik pozícióba, letaszítva onnan vasárnapi ellenfelét, Price-t. Nathan Aspinall a hatodik helyre csúszott vissza.

Ezen a hétvégén a European Tour záróversenyét rendezik a németországi Hildesheimban, majd a jövő héten Players Championship-fordulók következnek, október utolsó hétvégéjén pedig jön az Európa-bajnokság Dortmundban.

DARTS, WORLD GRAND PRIX
DÖNTŐ
Luke Humphries (angol) – Gerwyn Price (walesi) 5:2 (1:3, 3:1, 3:1, 3:0, 2:3, 3:2, 3:2)