Megszületett az ítélet a több mint tíz éve húzódó fogadási csalások ügyében

2023.11.28. 07:35
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) 2009-ben tett feljelentést fogadási csalás miatt. A nemzetközi szálakig jutó ügy több mint tíz évig húzódott, amely idő alatt számos labdarúgót, valamint játékvezetőt vádoltak meg. November elején végleg lezárult a szerteágazó csalási botrány felgöngyölítése.

A nyomozásokat követő bírósági tárgyalásoknak köszönhetően korábban már született három jogerős ítélet. A nemzetközi szál vádlottjai egészen november 7-ig úszták meg ítélet nélkül. A Kúria ekkor hagyta helyben a másodfokon négy személyre kiszabott, fegyházban letöltendő büntetést.

Az elsőrendű vádlott, a szingapúri T. S. Eng hét évet kapott. A másodrendű vádlottak korábbi labdarúgók – K. Zoltán, L. Mátyás, S. László –, illetve a Balatonfüred edzője, B. István, akiknek háromtól hét évig terjedő fegyházbüntetést kell letölteniük.

A Nemzeti Sport kérdésére Csákvár Tamás, a Balatonfüredi FC elnöke megerősítette, hogy vezetőedzőjük már el is köszönt a csapattól, munkaviszonyát megszüntették, és keresik az utódját.

Cikkünk közzététele után Zamecsnik Tamás ügyvéd frissítést adott ki az üggyel kapcsolatban, melyet változtatás nélkül közülünk az alábbiakban:

A Kúria 2023. november 21. napján hozott harmadfokú bíróságként ítéletet, ahol az Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság ítéletét alapjaiban helybenhagyta és mindösszesen a végrehajtási fokozat vonatkozásában hozott eltérő döntést.

A másodfokú bíróság az elsőfokú döntést, amely valóban 3 és 7 év közötti, rendkívül eltúlzott büntetéseket tartalmazott, megváltoztatta és a büntetéseket gyakorlatilag lefelezte, a terheltek vonatkozásában 1 és 3 év közötti szabadságvesztéseket szabott ki. Figyelemmel arra, hogy az előzetes letartóztatás valamint az akkori Be. szerinti, ún. házi őrizet a büntetésbe beszámít, így 1 vádlott kivételével senkinek nem kellett bevonulnia a másodfokú döntés alapján, akik korábban kényszerintézkedés hatálya alatt álltak.

A másodfokú döntés lényegi eleme, hogy valamennyi érintett terheltet felmentette a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűntettének vádja alól (ami a legsúlyosabb vádpont volt), amit a Kúria, mint harmadfokú bíróság helybenhagyott.

A Kúria pusztán a szabadságvesztés végrehajtási fokozatát változtatta meg, fegyházra, ami a házi őrizet beszámításának metódusát módosította (4 helyett 5 nap házi őrizet számítható be egy nap szabadságvesztésbe), így pusztán néhány vádlottnak és mindösszesen néhány napra kell a büntetés végrehajtás intézményeibe bevonulni.