A karácsony elmaradhatatlan sportajándéka: 50 szerző, 1 millió karakter, 600 fotó

2023.12.01. 14:31
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kiadásában, a sportért felelős államtitkárság támogatásával, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Nagy Béla Programjának keretében megjelent az idei esztendő sportsikereit, felejthetetlen pillanatait felelevenítő Sport 2023 évkönyv.

A kötetet bemutató pénteki sajtótájékoztatón Gyulay Zsolt, a MOB elnöke úgy fogalmazott:

értékes éve volt a magyar sportnak a 2023-as.

Mint mondta, ez az esztendő jelentette a felkészülést a 2024-es párizsi játékokra, amelyre jelenleg 60 kvótával rendelkezik Magyarország – számolt be az MTI.

„Bízunk benne, hogy ez a szám 160, de akár 180 főre is fel tud menni” – tette hozzá és kiemelte: a magyar sport erejét jól mutatja, hogy Fürjes Balázs révén újra van állandó tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB).

„Jó évet kívánunk magunknak 2024–re, amelyben a párizsi olimpia lesz a fő attrakció” – zárta szavait.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, a kötet állandó szerzője köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt egy–másfél évtizedben óriási fejlesztések zajlottak a magyar sportban, s a magyar sportmédiának fel kellett nőnie a feladathoz, tartania kellett a lépést ezekkel a fejlesztéssekkel. Büszkén említette, hogy ma már van nemzeti közszolgálati sport tv-csatorna, sportnapilap és sportrádió is, s bár a nyomtatott sajtó világszerte hanyatlik, az évkönyv műfaja időtálló.

Hangsúlyozta: nagyon örül, hogy az MSÚSZ ismét partner lehetett a sportévkönyv kiadásában. Hozzátette: január 8-án, az Operaházban rendezik az Év Sportolója Gálát, amelyen minden vendég megkapja majd emlékbe a Sport 2023-at.

Amler Zoltán, a könyv főszerkesztője elmondta, a megújulás óta ez a tizedik, impozáns köntösben megjelenő Sportévkönyv, amely reményei szerint jövőre, a hagyományoknak megfelelően arany színben jelenik majd meg. Az MTI érdeklődésére elmondta:

az idei kötet több mint ötven szerző írásaiból állt össze, a könyvben több mint egymillió karakter mellett mintegy 600 fotó kapott helyet.

A pénteki könyvbemutatón ott volt Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardozó és Koch Máté világbajnok párbajtőröző, valamint Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda-szövetség kétszeres ötkarikás bajnok elnöke is.

Madaras az idei évet értékelve kiemelte a fukuokai világbajnoki címet és az utánpótlást, amely szintén nagyon sikeres volt a világversenyeken. Szilágyi Áron úgy fogalmazott, azért küzd, hogy a jövő évi párizsi játékokon két aranyéremért is „ringbe szállhasson”, és Koch Máté is hasonló célokat tűzött ki maga elé: mint mondta, a francia fővárosban szeretne egyéniben és csapatban is maradandót alkotni.

A sportévkönyv története 1984-re, a Los Angeles-i olimpia évére nyúlik vissza, az akkorit azonban bezúzták. A sorozat így az 1988-as szöuli olimpia évétől lehet teljes a polcokon. A Magyar Olimpiai Bizottság saját szerkesztésben, gondozásban 2014-ben adta ki először.

A Sport 2023 évkönyvet a Líra boltjaiban és MOB-nál lehet megvásárolni.