Botrány a dartsvilágbajnokságon: a világháborút emlegette az angol játékos német ellenfele legyőzése után

GettyImages-1887199039
2023.12.28. 11:14
Ellentmondásos nyilatkozatot tett a PDC-dartsvilágbajnokságon Scott Williams. Az angol játékos Martin Schindlert győzte le a harmadik fordulóban 4:3-ra, majd a szokásos mérkőzés utáni villáminterjúban a két világháborút és az 1966-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét emlegette. Williams utólag tisztázta kijelentéseit a hivatalos televíziós partner, a Sky Sports közleményben kért elnézést.

Szerdán három kiemelt is búcsúzott a 2023–2024-es PDC-dartsvilágbajnokságon. A játéknap első mérkőzésén drámai mérkőzést játszott Scott Williams Martin Schindlerrel. A 26. helyen kiemelt német megnyerte az első két szettet, angol ellenfele azonban fordított, és 4:3-ra behúzta a találkozót, ezzel bejutott a negyedik fordulóba. 

A PDC-világbajnokság ikonikus helyszínén, a londoni Alexandra Palace-ban az angol szurkolók mellett rendre a német drukkerek vannak jelen a legnagyobb létszámban. Nem volt ez másként szerdán sem, sok örömüket azonban nem lelték a játéknapban, ugyanis Schindler mellett a 22. kiemelt Gabriel Clemens is kiesett, őt is egy angol, Dave Chisnall búcsúztatta. De térjünk vissza Williams és Schindler meccsére.

Ahogy a PDC-világbajnokságon lenni szokott, a győztes a mérkőzés után egy villáminterjút ad a Sky Sportsnak a színpadon. Nem volt ez másként Scott Williams esetében sem, aki győzelmi mámorában ellentmondásos dolgokat nyilatkozott.

Semleges szurkolóknak ez egy hihetetlen meccs volt. A közönség... sosem állt még mellettem ilyen tábor. Tudom, hogy nyertünk két világháborút és egy labdarúgó-világbajnokságot, de ez... a német szurkolók nagyszerűek voltak. Csak őket hallottam. Micsoda mérkőzés volt!

– ez jött ki Scott Williams száján Martin Schindler legyőzése után.

A Sky Sports riportere, Emma Paton rögtön, élő adásban elnézést kért. „Scott Williams pályafutása során először jutott nyolcaddöntőbe a világbajnokságon. Talán egy kicsit túl boldog volt. Elnézést kérünk, ha bárkit megsértett a szavaival. Érzelmektől túlfűtött ez a délután...”

Az összecsapás után Scott Williams közösségi oldalát elárasztották a szurkolói üzenetek és hozzászólások, nagy felháborodást kiváltva a német drukkerek körében. A világranglistán a vb előtt 52. helyen rangsorolt angol játékos később elismerte, hogy nem volt helyénvaló, amit a színpadon mondott. 

Köszönöm az üzeneteket, volt néhány durva közöttük a német szurkolóktól. Semmi személyes nem volt abban, amit mondtam, a közönséget próbáltam feltüzelni. Büszke brit vagyok, ott vagyok a legjobb 16 között! Butaság volt, amit a színpadon mondtam

– így Scott Williams közösségi oldalán. Az angol dartsjátékos később a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón hozzátette: partiarc típusnak tartja magát, próbált nem együttélni a közönséggel, hanem olyan jól játszani, ahogy csak tud – így a nézők is megkaphatták, amiért fizettek.

Nemzetközi konfliktusok a darts nagyszínpadán

Nem először került elő nemzetközi konfliktushelyzet a darts nagyszínpadán, a PDC-világbajnokságon. 2018-ban az angol James Wade találta azt nyilatkozni a japán Aszada Szejgo legyőzése után, hogy „bántani akartam őt... a hazámért, a fiamért.” A Sky Sports kommentátora, Wayne Mardle akkor azt mondta élő adásban, hogy Wade szavai nem odavalóak voltak.

A tavalyi PDC-világbajnokságon Gerwyn Price zajszűrős fejhallgatóban jelent meg – amivel rögtön mémmé is vált –, mivel az angol közönség a legtöbbször ellene van, kifütyülik, próbálják megzavarni. A walesi játékos azt is fontolóra vette, hogy kihagyja a tornát. A 2021-es világbajnokságot egyébként pont ő nyerte meg, akkor a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezték a vébét.

Már a 16 között a 16 éves csodagyerek

Szerdán szintén tovább jutott a 16 éves csodagyerek, Luke Littler, akinek fényes jövőt jósolt az Indexnek adott interjúban a világelső, vb-címvédő Michael Smith. Littler 97 fölötti körátlagot dobott a fent említett James Wade-et búcsúztató kanadai Matt Campbell ellen, akit 4:1-re győzött le.

A második kiemelt és a vb egyik favoritjának tartott Michael van Gerwen szintén könnyedén verte (4:0) a túl nagy ellenállást nem tanúsító honfitársát, Richard Veenstrát. MVG ismét 100-as átlag fölé jutott (101,39), a kiszállózásban pedig 63,16 százalékkal elég magabiztosnak tűnt. A nap záró mérkőzésén a címvédő Michael Smith az első szettet elbukta Madars Razma ellen, a következő négyet viszont megnyerte, így ő is ott lesz a legjobb 16 között.

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
A 3. FORDULÓ ÁGRAJZ SZERINT
Michael Smith (angol, 1.) –Madars Razma (lett, 32.)  4:1
Ross Smith (angol, 16.)–Chris Dobey (angol, 17.)
Rob Cross (angol, 8.) –Jeffrey de Graaf (svéd)  4:2
Jonny Clayton (walesi, 9.)–Krzyszfof Ratajski (lengyel, 24.)

Jim Williams (walesi)–Raymond van Barneveld (holland, 29.)
Matt Campbell (kanadai)– Luke Littler (angol) 1:4
Gerwyn Price (walesi, 5.)–Brendan Dolan (északír, 28.)
Boris Krcmar (horvát)–Gary Anderson (skót, 21.)

Michael van Gerwen (holland, 2.) –Richard Veenstra (holland)  4:0
Florian Hempel (német)–Stephen Bunting (angol, 18.)
Scott Williams (angol) –Martin Schindler (német, 26.)  4:3
Damon Heta (ausztrál, 10.)–Berry van Peer (holland)

Luke Humphries (angol, 3.)–Ricardo Pietreczko (német)
Joe Cullen (angol, 14.)–Ryan Searle (angol, 19.)
Ricky Evans (angol)–Daryl Gurney (északír, 27.)
Dave Chisnall (angol, 11.) –Gabriel Clemens (német, 22.)  4:1

(Borítókép: Az angol Scott Williams a német Martin Schindler legyőzését ünnepli a 2023/24-es Paddy Power darts világbajnokság 10. napján az Alexandra Palace-ban 2023. december 27-én Londonban. Fotó: Warren Little / Getty Images)