Tovább folytatódik a dartscsoda, korábbi világbajnokot ejtett ki a vb-n a 16 éves csodagyerek

2023.12.31. 08:56 Módosítva: 2023.12.31. 08:56
Luke Littler bejutott a Londonban zajló a darts-világbajnokság negyeddöntőjébe. A 16 éves játékos az Alexandra Palace-ban a legjobb 16 között a nála 40 évvel idősebb, ötszörös világbajnok holland legendát, Raymond van Barneveldet győzte le.

Luke Littler a mérkőzésen 4:1-re győzte le a nála 40 évvel idősebb holland Raymond van Barneveldet, a sportág egyik legendájának számító ötszörös világbajnokot.

A győzelemmel Luke Littler a valaha volt legfiatalabb játékos, aki bejutott a legjobb 8 közé, ahol az északír Brendan Dolannal találkozik majd újév napján. Lehet, hogy még csak tinédzser, de a cheshire-i Warringtonból származó Littler már jó ideje gyakorolja a dobást.

A sportoló Sky Newsnak nyilatkozva elárulta, hogy már 18 hónaposan, pelenkában, egy mágneses táblán gyakorolt, majd 4-5 éves korában már valódi táblán játszott.

luke Littler szerdán megnyerte első mérkőzését a PDC világbajnokságon, és elképesztő 106,12-es átlagot ért el, amikor az első fordulóban legyőzte a korábbi Lakeside-bajnok Christian Kist.

A második fordulóban a 20. helyen kiemelt Andrew Gilding ellen győzött 3:1-re. A harmadik fordulóban Littler négy szettben múlta felül a kanadai Matt Campbellt, és ezzel történelmet írt, hiszen ő lett a legfiatalabb játékos, aki valaha is bejutott a legjobb 16 közé a tornán.

A mostani győzelemről beszámoló cikk azt írja: Luke Littler tehetsége már egy ideje nyilvánvaló, hiszen 2019-ben ugyanis megnyerte az angol Ifjúsági Nagydíjat, 2021-ben Angliában Ifjúsági Open-bajnok lett, és még abban az évben megnyerte első szenior bajnoki címét az Irish Openen.

2022-ben megnyerte a Welsh Opent, idén pedig további senior címeket szerzett az Isle of Man Classicon, a Gibraltar Openen, a British Openen és a British Classicon. A 16 éves játékos emellett kétszeres JDC-világbajnok és regnáló ifjúsági világbajnok.

Littler mérkőzésein a londoni Alexandra Palace – más néven Ally Pally – híres lármás közönsége azt skandálta: „Reggel iskolába kell menned!”

A Sky News megjegyzi, hogy Luke Littler hírneve minden egyes dobásával egyre nő. Instagram-fiókja a bajnokság kezdetekori 4000 követőjéről 23 500-ra emelkedett, és egyre csak növekszik (cikkünk megjelenésekor ez a szám közel160 ezer – a szerk.).