Karim Benzema pert indított a francia belügyminiszter ellen, aki elvenné tőle az Aranylabdát

GettyImages-1434244909
2024.01.17. 07:01
Karim Benzema francia futballsztár rágalmazási pert indított a francia belügyminiszter ellen, amiért az azzal vádolta, hogy kapcsolatban áll a Muszlim Testvériséggel – jelentette a helyi média.

Gérald Darmanin októberben azt mondta, hogy Benzemának „hírhedt kapcsolata van” a szunnita muszlim iszlamista csoporttal. Benzema ügyvédje szerint ez a megjegyzés „aláássa” a becsületét és a jó hírnevét.

A Muszlim Testvériség több országban, köztük Egyiptomban, Oroszországban és Szaúd-Arábiában is tiltott.

Darmanin októberi megjegyzése azután hangzott el, hogy a játékos a Twitteren támogatásáról biztosította a gázaiakat, akik „ismét az igazságtalan bombázások áldozatai, amelyek nem kímélik sem a nőket, sem a gyerekeket”.

A 36 éves Karim Benzema, aki Szaúd-Arábiában játszik és muszlim vallású, gyorsan cáfolatot adott ki, és rágalmazás miatt jogi lépésekkel fenyegette meg a minisztert. 92 oldalas beadványában, amelyről a francia média kedden széles körben beszámolt, 

azt állítja, hogy „soha a legcsekélyebb kapcsolatban sem állt a Muszlim Testvériség szervezetével, és (tudomása szerint) senkivel sem, aki azt állítja magáról, hogy tagja lenne annak”.

A Real Madrid egykori sztárja hozzátette: „Tisztában vagyok azzal, hogy a hírnevem miatt milyen mértékben használnak fel politikai játszmákban, amelyek annál is inkább botrányosak, mivel az október 7. óta történt drámai események valami egészen mást érdemelnének, mint az ilyen típusú nyilatkozatok.”

Ügyvédje, Hugues Vigier a francia RTL csatornának azt mondta, hogy a labdarúgó „politikai kizsákmányolás” áldozata, és azzal vádolta a belügyminisztert, hogy „megosztottságot szít Franciaországban” – írja a BBC.

Darmanin egyelőre nem kommentálta a beadványt.

Korábban már más okokból is célkeresztbe vette Karim Benzemát, többek között azért, mert nem volt hajlandó elénekelni a francia himnuszt.

A Muszlim Testvériséget mintegy 80 évvel ezelőtt alapították Egyiptomban. Számos mai iszlamista szervezet, köztük a Hamász számára is ez szolgáltatta az alapot. Elsősorban egy formális struktúra nélküli ideológiai mozgalom, és bár számos országban betiltották, az Európai Unió nagy részén nem korlátozzák.

(Borítókép: Karim Benzema átveszi az Aranylabdát 2022. október 17-én. Fotó: Aurelien Meunier / Getty Images Hungary)