Magyar arany- és ezüstérem született a budapesti Grand Prix-n

D  YT20240310043
2024.03.10. 20:22
Kun Anna arany-, Muhari Eszter pedig ezüstérmet nyert vasárnap a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix női versenyében – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Kun Anna az első fordulóban legyőzte a svájci Pauline Brunnert, aki az olimpiai kvalifikációért zajló küzdelemben az egyik ellenfele volt, majd a német Alexandra Ehleren, azután a korábbi kétszeres egyéni világbajnok olasz Rossella Fiamingón is túljutott, végül az észt Erika Kirput verte szoros asszóban, ezzel vált biztossá az éremszerzése. Az esti programban, az elődöntőben négy találat különbséggel, 9:9 után ellépve, szép lábszúrásokkal és leronahó támadásokkal 15:11-re legyőzte a világbajnoki címvédő francia Marie-Florence Candassamyt.

Muhari olasz, francia, kínai, majd újabb francia párbajtőrözőt búcsúztatott összeszedett, pontos vívással, aztán az elődöntőben 15:12-re verte az olasz származású brazil Nathalie Moellhausent, aki 2019-ben Budapesten volt világbajnok.

A magyar döntőben sokáig fej fej mellett haladt a két vívó, a végén azonban Kun Anna volt pontosabb.

„Nagyon kellett ez az eredmény a kvalifikációs időszak vége felé – hangsúlyozta Muhari Eszter.Nagyon boldog vagyok, az önbizalmamnak is jót tett ez az ezüstérem. A döntőben, a magyar-magyar asszóban úgy éreztem magam, mint egy országos bajnoki döntőben, nem éreztem speciálisnak az asszót.”

A jelenlegi főszponzor 2005 óta névadója a budapesti GP-nek, melyen 2014-ig csak nők versenyeztek, 2015-től pedig mindkét nem legjobbjai pástra lépnek. Ebben a közel húsz évben eddig mindössze egy magyar győzelem született, Szász-Kovács Emese 2008-ban bizonyult a legjobbnak.

Somfai Péter vezetőedző szerint a két hét múlva esedékes kínai világkupán még van minimális, matematikai esélye a női párbajtőrcsapatnak az olimpiai szereplés kiharcolására, így elsősorban erre koncentrálnak.

Ugyanakkor ha ez nem jönne össze, az egyéni kvalifikáció mostanra úgy alakult, hogy lenne magyar induló a női párbajtőrözők mezőnyében az olimpián.

A 321 fős, rekordnagyságú női mezőnyben 22 magyar indult, közülük hat vívhatott a 64-es főtáblán.

A női viadalt az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendezik meg.

Vívó Grand Prix (Budapest)

a 64 között:

Kun Anna–Pauline Brunner (svájci) 15:8

Muhari EszterRoberta Marzani (olasz) 15:8

Nagy Blanka VirágLaurence Epée (francia) 15:9

Angela Krieger (svájci)Gnám Tamara 15:11

Alberta Santuccio (olasz)Dékány Kinga 15:7

Kong Man Vai Vivian (hongkongi)Kardos Edina 15:9

a 32 között:

KunAlexandra Ehler (német) 15:13

MuhariCoraline Vitalis (francia) 15:12

Nagy-RenataKnapik-Miazga (lengyel) 15:14

a 16 között:

KunRossella Fiamingo (olasz) 15:8

MuhariTang Csün-jao (kínai) 15:9

Alexandra Louis Marie (francia)Nagy 15:12

negyeddöntő:

KunErika Kirpu (észt) 15:14

MuhariLouis Marie 15:10

elődöntő:

KunMarie-Florence Candassamy (francia) 15:11

MuhariNathalie Moellhausen (brazil) 15:12

döntő:

KunMuhari 15:11

A végeredmény: 1. Kun Anna, 2. Muhari Eszter, 3. Marie-Florence Candassamy és Nathalie Moellhausen , ... 14. Nagy Blanka Virág, ...47. Gnám Tamara, ... 56. Dékány Kinga, ...63. Kardos Edina

Siklósi Gergely ezüst-, Koch Máté bronzérmes

Siklósi Gergely ezüst-, Koch Máté pedig bronzérmet nyert vasárnap a WestEnd párbajtőr Grand Prix férfi versenyében.

A 2019-ben világbajnok Siklósi az első asszójában megküzdött a holland Rafael Tulennel, de 9-11-ről fordítani tudott. Amerikai ellenfelét könnyedén győzte le, aztán az egyiptomi Mohamed Jasszen ellen szintén hátrányból jött vissza, végül a Tokióban csapatban olimpiai bajnok japán Kano Koki ellen szoros küzdelemben, ráadástussal nyert, így került a legjobb négy közé.

A vb-címvédő Koch a főtáblán az első körben magabiztosan győzte le dél-koreai ellenfelét, a másodikban pedig a harmadik főtáblás magyart, Keszthelyi Zsombort búcsúztatta. Később spanyol, majd portugál ellenfelét is felülmúlta.

Az elődöntőben egymással vívott a két magyar. Tavaly, a világbajnokságon a negyeddöntőben Koch 15-12-re győzött, most viszont az egész nap kezdeményezően vívó Siklósi nyert 15-7-re úgy, hogy az utolsó három percben még 7-7-is volt az állás. Végül, a fináléban az egyéniben négyszeres Európa-bajnok, csapatban olimpiai, vb- és Eb-aranyérmes Yannick Boreltől négy tussal kikapott.

A világrekordnak számító 393 fős mezőnyben 26 magyar volt, közülük hárman szerepelhettek a főtáblán.

A magyar válogatott már kiharcolta az olimpiai részvétel jogát, ami egyben azt jelenti, hogy egyéniben indítható Párizsban a maximálisan engedélyezett három fő.

A férfiak versenyét a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző emlékére rendezték meg.

(Borítókép: A későbbi győztes Kun Anna (j) Muhari Eszter társaságában a WestEnd párbajtőr Grand Prix verseny női döntőjében a budapesti BOK Csarnokban, 2024. március 10-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)