Ismét a siker kapujában torpantak meg a magyar versenyzők Budapesten

2024.04.08. 18:45
A PDC European Tour következő négy állomásának kelet-európai selejtezőversenyeit rendezték a hétvégén Budapesten a Smile DC-ben. Mind a négy tornára külön selejtezőt tartottak, és csak a győztesek kvalifikálták magukat. A bravúrhoz a legközelebb Kovács Patrik járt, aki bár döntőbe jutott, ám ott alulmaradt. Egy-egy horvát, lengyel, cseh és szlovén játékos szerzett kvalifikációt.

A szombati első selejtezőverseny a Grazban április végén rendezendő Austrain Darts Openre kvalifikált, 44 dartsjátékos regisztrált, köztük 15 magyar: Baranyi Zsombor, Borbély András, Jagicza Gábor, Jehirszki György, Kovács Álmos, Kovács Patrik, Lakatos Gergely, Major Nándor, Prés Nándor, Sárai Levente, Strbik Péter, Székely Pál, Vályi Attila, Végső János, Vida Mihály.

A legmesszebb Lakatos Gergely és Sárai Levente jutott, mindketten az elődöntőig meneteltek, ahol viszont vereséget szenvedtek. A döntőt a horvát Romeo Grbavac a cseh Vitezslav Sedlak ellen nyerte meg, így ő lesz ott a hónap végén Ausztriában.

A szombati második selejtező a május 10–12. között megrendezendő Baltic Sea Darts Openre kvalifikált, amit a németországi Kielben tartanak. Magyar szempontból itt is jól alakultak a történések, hiszen ismét két honfitársunk is a legjobb négy közé verekedte magát. Azonban sem Major Nándor, sem Vida Mihály sem tudott fináléba jutni, a lengyel házi döntőt Sebastian Bialecki nyerte Tytus Kanik ellen.

A vasárnapi első verseny a május 24–26. között megrendezendő Dutch Darts Championship selejtezője volt, a hollandiai Rosmalenbe a cseh Jirí Brejcha utazhat. Magyar szempontból ez volt a legsikeresebb torna, ugyanis Kovács Patrik – többek között a szombati első viadalt megnyerő Romeo Grbavacot legyőzve – döntőbe jutott.

Kovács 100 feletti átlaggal nyitott, 15 nyíl elég is volt neki az első leg megnyeréséhez. Jirí Brejcha azonban rákapcsolt, zsinórban négy leget behúzva tetemes előnyre tett szert, produkált két 12 nyilas leget is 125 feletti körátlaggal. A hatodik legben Kovács szépített egy újabb 15 nyilas leggel, majd Brejcha egy legre került a győzelemtől. A nyolcadik leget úgy nyerte meg Kovács Patrik, hogy cseh ellenfele 350 (!) ponton állt, ám a kilencediket Brejcha 16 nyílból megoldotta, ezzel behúzta a mérkőzést.

A második vasárnapi viadal a Leverkusenben rendezendő European Darts Openre (június 21–23.) kvalifikált, és ezúttal szlovén sikert hozott. Az elődöntőbe ezúttal is két magyar játékos jutott, azonban Kovács Patrik – az előző verseny ezüstérmese – és Prés Nándor sem tudta sikerrel venni ezt az akadályt. A fináléban Benjamin Pratnemer magabiztos 6:1-es győzelmet aratott a lengyel Damian Palaszewski felett.

Az utolsó öt European Tour-állomásra is Budapesten rendezik a selejtezőversenyeket, ezekre május 31. és június 2. között kerül sor.