Meghalt dr. Hammerl László, a nemzet sportolója

2024.05.03. 09:59
Meghalt dr. Hammerl László, a magyar sportlövészet ikonja, a Nemzet Sportolója cím kitüntetettje.

Hosszan tartó, súlyos betegség után 82 éves korában meghalt a magyar sportlövészet ikonja, dr. Hammerl László olimpiai bajnok, olimpiai érmes, szövetségi kapitány, a nemzet sportolója – adta hírül a Magyar Sportlövők Szövetsége.

Dr. Hammerl László
Dr. Hammerl László
Fotó: Magyar Sportlövők Szövetsége

Hammerl egész fiatal korában kötötte össze életét a sportlövészettel, 22 éves korában szerezte meg Tokióban olimpiai bajnoki címét a 60 lövéses fekvő versenyszámban, ugyanitt bronzérmes is lett a 3×40 lövéses összetett számban.

Négy évvel később Mexikóvárosban ezüstéremmel tette teljessé olimpiai éremgyűjteményét. 1977-től a magyar sportlövő válogatott szövetségi kapitánya. Nagy tudású, a világ minden pontján elismert szakember volt, kiválóan értett a versenyzők nyelvén, számos olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím és érem megszerzése fűződik a nevéhez. 2004-ben a nemzet sportolójává választották.

A sportággal fennálló örök kötődése megmaradt, gyakran látogatta a lőtereket, véleményével, meglátásaival segítette a sportlövészetet. Dr. Hammerl Lászlót a Magyar Sportlövők Szövetsége saját halottjának tekinti.

Hammerl László első és második felesége, Fórián Éva és a világbajnok, illetve Európa-bajnok Joó Éva is válogatott sportlövő volt. Utóbbi házasságból született fia, Hammerl Soma ugyancsak eredményes sportlövő, a korosztályos versenyeken elért sikereket követően tavaly a lengyelországi Európa Játékokon Pekler Zalán és Péni István társaságában aranyérmet nyert a férfi légpuskások csapatversenyében.