2024. június 14. 21:00 ÉLŐ
Németország 3
Skócia 0

A Mount Everest királya a világ tetején írt ismét történelmet

2024.05.22. 17:36
Harmincadszorra mászta meg szerdán a Mount Everestet Kami Rita nepáli serpa (hegyi vezető), megdöntve saját világrekordját.

Mingma serpa, a Seven Summit Treks nevű túraszervező cég vezetője azt mondta, a cég alkalmazásában álló Kami Rita egy hegymászócsoportot vezetett az Everestre.

Az 54 éves Kami Rita már május 12-én megdöntötte a saját maga által felállított világrekordot azzal, hogy huszonkilencedszerre mászta meg a világ legmagasabb hegyének számító, 8848 méteres hegyet.

Az eleinte hordárként, majd hegyi vezetőként dolgozó serpa 1994-ben mászta meg először a Mount Everestet, majd ezt követően – munkája részeként – csaknem minden évben megtette ezt az utat, mellette pedig a Himalája több más csúcsát is meghódította.

Idén az áprilistól júniusig tartó főszezonra 419 mászóengedélyt adtak ki a nepáli hatóságok, fejenként 11 ezer dollárért. Egy expedíció az egyéb költségekkel együtt legkevesebb 40 ezer dollárba kerül, de akár a duplája is lehet.

Mindeközben a nepáli turisztikai hatóságok bejelentették, hogy kedden eltűnt egy brit hegymászó és nepáli hegyi vezetője. A tájékoztatás szerint a két embernek a csúcsról való leereszkedés során, az úgynevezett „halálzóna” közelében veszett nyoma.

A múlt héten két mongol hegymászó halt meg a hegyen, írja az MTI.