2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Kozák–Csipes-botrány: ezért készülhetett ki a szövetségi válogatott edzője

D  AS20210805001
2024.05.25. 10:40
Kozák Danuta edző-férjének, Somogyi Bélának és Csipes Ferenc szövetségi edzőnek a szakmai konfliktusa is közrejátszhatott a sportoló és edzője között kirobbant botrányban. Egy bennfentes szerint Csipes problémái már egy ideje köztudottak a hazai kajak-kenu világban, egy sportpszichológus pedig azt állítja, hogy az edző a kimerülés szélén lehetett az eredménykényszer miatt.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön terjedelmes Facebook-posztban panaszolta el a hatszoros olimpiai bajnok kajakozó Kozák Danuta, hogy a Budapesti Honvéd SE és a válogatott edzője, Csipes Ferenc (maga is olimpiai bajnok) a minap az egyik tréning után a masszőrszobában verbálisan molesztálta a kétgyermekes édesanyát.

Az olimpikon arról írt, hogy a regeneráló gyúrás közben egy erősen befolyásolt állapotban lévő edző verbálisan molesztálta és sértegette a legkülönfélébb módokon. Hozzátette, hogy Csipes Ferenc hetek óta „bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is”. Kozák leszögezte, hogy a „munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel” mostantól semmilyen formában nem áll módjában érintkezni. Kozák Danuta egyebek közt azt írta edzőjéről, hogy olyan, mint „egy lepukkant, suttyó alkesz”.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Kozák Danuta szövetségi edzője, Csipes Ferenc  fegyelmi eljárásának idejére hírzárlatot rendelt el – írja az ATV. A csatornának arról beszélt egy névtelenséget kérő forrás, hogy a sportágban régóta beszéltek Csipes Ferenc problémáiról, de az ügy kirobbanásában szerepe lehet annak is, hogy

Kozák Danuta edző-férje, Somogyi Béla és Csipes Ferenc szövetségi edző szakmai konfliktusban áll egymással.

Kálnoki Kis Attila világbajnok öttusázó szintén azt mondta a híradónak: Csipes Ferencről köztudott volt, hogy vannak problémái. 

Nyilván pletykák vannak a sportágban, és van egy bizonyos toleranciaszint, amíg ezt a toleranciaszintet valaki nem lépi át, addig kényelmesen dolgozhat. Nem beszélve arról, hogy Csipes Ferenc az elmúlt 20 évben edzőként is nagyon komoly eredményeket ért el, nem tudom pillanatnyilag, hogy valaki a női kajak szakágban képes-e egy négyest úgy összerakni, mint ahogy ő

– ismertette Kálnoki Kis Attila a helyzetet.  A világbajnok arról is beszélt, hogy mostanában a régi sikerekhez képest nemzetközi szinten visszaesett a magyar női kajak-kenu, emiatt nagy a nyomás mindenkin.

Vékony a határ a szokatlan motiváció és a bántalmazás között

Az ATV sportpszichológust is kérdezett Kozák Danuta ügyéről. Baranya István szerint nagyon vékony az a határ, hogy valaki esetleg szokatlan módon, de hatékonyan motivál, vagy pedig csak durva, és valójában bántalmaz. 

Azok az abúzusok, azok a verbális vagy nonverbális bántalmazások, amelyek tulajdonképpen a mentális energiának az elhasználói, tehát idegességet, felfokozott koncentrációt, monotóniát, konfliktust, belső bizonytalanságot eredményeznek, az nemcsak hogy bántást jelent egy sportolónak, de a teljesítményüket is ronthatja

– mondta a szakember, hozzátéve, hogy óriási eredménykényszer volt Csipes Ferencen, mert egy ideje nem jöttek az eredmények. A szakember szerint az edző talán már a kimerülés határán volt. 

(Borítókép: Kozák Danuta 2021. augusztus 5-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)