2024. július 1. 18:00 ÉLŐ
Franciaország 0
Belgium 0
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Kizárólag női hegymászók indultak el a „gyilkos hegy” meghódítására

2024.06.29. 13:41
Kizárólag női hegymászókból álló csapatok indultak el a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a Pakisztán északi részén található K2 meghódítására – jelentették be a szervezők pénteken.

A négy olasz és négy pakisztáni hegymászó nőből álló csapat a héten érkezett meg az alaptáborba, és azt tervezik, hogy a hét végén elkezdenek a csúcs felé mászni. Egy másik, legkevesebb hat pakisztáni nőből álló csapat pedig hétfőn indul útnak.

Ez az első alkalom, hogy kizárólag nők alkotta hegymászó csapatok próbálják meghódítani a „gyilkos hegyként” is emlegetett, a hegymászók körében a legnehezebbnek tartott K2-t – mondta el a pakisztáni hegymászó klub szóvivője.

Az MTI tájékoztatása szerint mindkét csapat úgy tervezi, hogy – az időjárási viszonyoktól függően – három hét vagy egy hónap alatt érhetik el a 8611 méter magas K2 csúcsát.

2021 januárjában írtuk, hogy a Nirmal „Nims” Purja serpa vezette nepáli hegymászócsoport megvalósította, ami a világon korábban még senkinek sem sikerült: télen, pokoli klimatikus körülmények között megmászta a földkerekség második legmagasabb, egyszersmind messze legnehezebben meghódítható hegycsúcsát, a K2-t. A nepáli alpinistának azonban nem ez volt élete legnagyobb bravúrja. A történetéről itt olvashat