Szaúd-Arábiában rendezhetik az első e-sport Olimpiát

2024.07.13. 11:11
Az arab ország épp a világ egyik legnagyobb digitális sporteseményét tartja, a 60 millió dollár összdíjazású verseny League of Legends szegmensét több, mint 12 millió órán át nézték.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt tervezi, hogy 2025-ben Szaúd-Arábiában bonyolítja le az első e-sport olimpiát. A játékok megrendezésére vonatkozó javaslatot várhatóan a párizsi olimpiát felvezető NOB-ülésen nyújtják be – derül ki a NOB honlapján olvasható bejelentésből.

A szaúdi nemzeti olimpiai bizottsággal való együttműködés révén az olimpiai értékek tiszteletben tartását is biztosítjuk, különös tekintettel a nemek közötti egyenlőség előmozdítására és a fiatal közönség bevonására, amely az e-sportot is felkarolja

– idézte közlemény az ötkarikás csúcsszerv elnökét, Thomas Bachot, aki szerint "az Olimpiai E-Sport Játékok létrehozásával a NOB fontos lépést tesz előre, és a digitális fejlődés ütemében halad".

Nemrég rajtolt el a szaúdiak 60 millió dollár összdíjazású versenye, az Esports World Cup. Az élesen bírált versenysorozat több, mint egy hónapig tart, és a világ legjobb e-sport klubjait hívták meg. A múlt csütörtökön induló és vasárnap véget érő League of Legends bajnokságot több, mint 12 millió órán át nézték, míg a legtöbb szimultán néző 1,1 millió volt.