A magyar rögbiválogatott visszavágott Romániának, és történelmi győzelmet aratott

2024.07.14. 19:15
A magyar férfi és női rögbiválogatott egyaránt a negyedik helyen végzett a rögbi Európa-bajnokság második vonalának megfelelő Trophy Seriesben, miután a kétfordulós torna második állomásán a negyedik helyezett lett a Budapest Rögbi Centrumban. Mindkét csapat esetében a helyezés történelmi: korábban hasonlóan jó szereplésre még egyiknél sem volt példa.

A női válogatott az első körben, Zágrábban 4 győzelemmel és 2 vereséggel az ötödik helyen végzett, ezúttal házigazdaként a csoportkörben legyőzte Izraelt (19–5) és Georgiát (14–12), majd kikapott Svájctól (15–10). A folytatásban a negyeddöntőben jobbnak bizonyult Finnországnál (19–14), az elődöntőben viszont alulmaradt Svédországgal szemben (19–12). A bronzmérkőzésen ismét Georgiával találta szembe magát a magyar csapat, amely ezúttal kikapott (28–10).

A két tornán összesen gyűjtött 26 pont (12, illetve 14) negyedik helyezést ért, ami történelmi tett: korábban még nem sikerült ilyen előkelő pozícióban zárnia a női válogatottnak a Trophy Seriesben.

A női Eb-t a mindkét fordulóban legjobb svédek nyerték meg (40 pont), a második Georgia (34 p) és a harmadik Dánia (34 p) előtt. Az ötödik Lettország a magyarokkal azonos pontszámmal végzett (26 p).

A férfiválogatott hetedik helyen zárt Zágrábban 3 győzelemmel és 3 vereséggel a tarsolyban, vendéglátóként aztán a csoportkörben legyőzte Romániát (26–12), amivel rögtön óriási szenzációt szolgáltatott. Egyrészt története során először nyert a sportágban előrébb rangsorolt, a hagyományos, XV-ös változatban profi bajnoksággal bíró, a világbajnokságon gyakori fellépő szomszéd ellen, másrészt csak sikerült visszavágnia a két évvel ezelőtti Trophy Series-negyeddöntőben erősen véleményes körülmények között elszenvedett hazai vereségért (26–17).

Miután a magyarok a csoportkörös folytatásban Lettországot (19–14) és a Monacót is legyőzték (21–14), bejutottak a negyeddöntőbe. Vasárnap aztán pont utóbbival találták szembe magukat, és még magabiztosabban kerekedtek a hercegségiek fölé (36–14), az elődöntőben azonban a svédek szoros küzdelemben jobbnak bizonyult (21–14). Így a nőkhöz hasonlóan a bronzmeccs maradt a férfiaknak is, akik a Zágrábban kilencedik lengyelekkel mérkőztek meg, és kaptak ki simán (26–5).

Az Eb-t – az európai szövetség honlapjának eredményközlő oldala alapján – a mindkét tornán ezüstérmes csehek nyerték meg 36 ponttal, a Budapesten győztes és ugyancsak 36 pontos svédek, valamint a Zágrábban első lettek (32 p) előtt. A magyarok 22 ponttal végeztek negyedikként.

A legjobbak között (Championship) ugyancsak 12 csapat szerepelt, ott az olimpiai házigazda franciák diadalmaskodtak 38 ponttal, második helyen az írek végeztek szintén 38 ponttal. Előbbiek az első körben, Makarskán bizonyultak a legjobbnak, majd Hamburgban másodikok lettek, az írek Horvátországban végeztek ezüstérmesként és Németországban aranyérmesként. Az összesített dobogóra harmadik fokára a németek állhattak fel (30 p).