50 kilós cingárból lett a mádi tűzoltó a legerősebb magyar

IMG 5395
2024.07.19. 17:02

Juhász Péter a maga 195 centijével és 145 kilójával tekintélyt parancsoló jelenség. Aligha akad manapság nála erősebb ember széles e hazában, és ezt bizonyítja is folyamatosan két versenysorozaton: a Premium Strongman League-ben és a Strongman Champions' League-ben. A mádi tűzoltó étkezése kisebb vagyonba kerül, de szerencsére támogatják a szponzorai.

Juhász Péter  (ő maga ragaszkodott hozzá, hogy tegyük hozzá: nem hivatalosan) Magyarország legerősebb embere. A 195 centis testmagasságához 145 kilós mádi tűzoltó négyszeres magyar bajnok a Strongman kategóriában, vagyis az erős emberek között, és pár napja nyerte meg Balatonlellén a legrangosabb közép-európai erősember-sorozat, a  Premium Strongman League  negyedik fordulóját. 

A Lelle Beach sekély vizében különféle gyakorlatokat, erőpróbákat kellett végrehajtani a versenyzők. Volt itt  autóemelés, hordó magasba dobása, a rönknyomás, kőgolyó vállra vétele vagy éppen söröshordó-cipelés, és mindez azzal nehezítve, hogy olykor még a víz is hozzáadódott az eszközök súlyához. Egy kis ízelítő az erődemonstrációból:

Juhász Péter egyébként 43,5 ponttal nyerte meg a lellei versenyt Losonczi Imre (38,5), a román  Robert Marian (38), a cseh Jan Lacina (34) és a szlovák Jaro Mockovciak (31) előtt. 

Ezzel a győzelemmel Juhász Péter az összetettben is átvette a vezetést. Az eddigi négy fordulóból kettőben (Tökölön, illetve Szerbiában) második lett, most győzött, egy alkalommal pedig nem indulhatott, mert ott és akkor 105 kiló volt a súlyhatár.

No de ki is ez a halk szavú, 30 éves fiatalember, aki az egyik fényképen féléves kisfiát, Pétert tartja a kezében?

Mádon lakom, ebben a gyönyörű hegyaljai községben, és mielőtt bárkiben is felmerülne, hogy szeretem-e a tokaji borokat, gyorsan bevallom: igen, az édes borokat, az aszút szeretem, de természetesen csak módjával  – mondta az Indexnek a hegyaljai Herkules. – Különben tűzoltó a foglalkozásom, innen 50 kilométerre, a tiszaújvárosi tűzoltóságon teljesítek szolgálatot. 24/48 órás munkabeosztásban dolgozom, 24 óra munka után 48 óra pihenő jár, abban a két napban edzek, de mivel a szolgálati szabályzat előírja, hogy a 24 órából két órát kötelező testedzésre fordítani, így szolgálatban is tudok edzeni napi két órát.

Péter a Premium Strongman League-gel párhuzamosan a Strongman Champions' League nevű, az egész világra kiterjedő versenysorozatban is szerepel, nem is rosszul, az összetettben a negyedik helyen áll. 

Volt már versenyünk Martinique szigetén a Karib-tengerben, áprilisban Budapesten, most Észtországa utazom, aztán Dubajban is lesz egy versenyünk. Itt annyira erős a mezőny, hogy már-már törpének számítok a 145 kilómmal, de azért megállom a helyem mondja Péter, aki beszél gyerekkoráról is. Nyápic kissrác voltam, nyolcadikos koromban pontosan azért kezdtem el lejárni az edzőterembe, hogy valahogy kinézzek. A kemény edzések és a helyes táplálkozás hatására egy év leforgása alatt 50 kilósról 80 kilósra erősödtem, és ez nem zsír volt, hanem tiszta izom. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Strongman Champions League (@strongmanchampionsleague) által megosztott bejegyzés

Aztán már nem volt megállás, jöttek a versenyek és a sikerek. Péter eddigi pályafutása alatt 130 versenyen indult, és nagy részüket meg is nyerte. Persze erős embernek lenni nem olcsó mulatság.

Napi 9000 kalóriát kell elfogyasztanom, a marhahús a kedvencem, de a tésztaféléket is szeretem. Természetesen a feleségem főztjét eszem. Szerencsére vannak szponzoraim, mert a táplálkozást és az utazásokat aligha bírná pénzzel a család. Egyébként a Strongman Champions' League-ben az a módi, hogy ha már megérkeztél a helyszínre, mindent a rendezők állnak, tehát a szállást, az étkezést és a helyi közlekedést is. A repülőjegyet azonban nekünk kell megvásárolni. 

A Premium Strongman League következő versenye, az 5. forduló tíz nap múlva a siófoki Scitec Muscle Beachen lesz.

(Borítókép: Juhász Péter)