Lezuhant két tapasztalt hegymászó a „gyilkos hegy” meghódítása közben

2024.07.28. 19:00
Lezuhant két japán hegymászó a Föld második legmagasabb hegycsúcsa, a Pakisztán területén található K2 meghódítása közben – közölte vasárnap Gilgit-Baltisztán pakisztáni régió Sigar körzetének helyettes vezetője.

„Mentési kísérlet indult egy helikopterrel, amely azonban nem tudott leszállni” – mondta Vali Ullah Falahi, az AFP francia hírügynökségnek. Hozzátette, hogy észlelték a két férfit, akik azonban nem mozogtak. Egyelőre még nem nyilvánították őket halottnak.

A két tapasztalt, japán hegymászó, Kacuja Hiraide és Kenro Nakadzsima a nyugati csipkézett hegyormon kezdte meg a 8611 méter magas hegy meghódítását egy olyan stílusban, amelynél a gyorsaságot részesítik előnyben és csak kevés rögzített kötelet használnak.

A két férfi 7500 méteren zuhant le az Alpine Club of Pakistan (ACP) pakisztáni hegy- és sportmászó egyesület szerint. A két hegymászó szponzora, a sportcikkeket gyártó Ishii Sports közleménye szerint a magasság és a meredek lejtő miatt nem érhették el mentőhelikopterrel a két férfit.

Az MTI szerint az idei nyári hegymászószezonban már három másik japán hegymászó vesztette életét a szintén Pakisztánban található, 7027 méter magas Spantik-hegyen.