Bárdosi Sándor: Szégyen, hogy ilyen előfordulhat egy olimpián

2024.08.03. 09:11
A boksz nem gyerekjáték, nagyon komoly sérüléseket is lehet szerezni – erről beszélt az olimpiai ezüstérmes birkózó az Indexnek. Bárdosi Sándor szerint a férfiak tesztoszteron-szintjével rendelkező Imane Helif esetében – aki szombaton 17.30 óra körül a magyar Hámori Lucával találkozik a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében – amennyiben az algériai értékei ellenére nőnek vallja magát, akkor a doppinghasználat erős gyanúja merül fel vele kapcsolatban, amivel eleve kizárná magát a küzdelemből. A női tornáról pedig azzal, ha mégis férfinak vallaná magát.

Az egykori élsportoló, népszerű tévés műsorok gyakori vendége hozzátette: hiányolja, hogy ilyenkor nem tiltakoznak hangosan a nővédő szervezetek, akik évtizedek óta küzdenek az egyenjogúságért.

Bárdosi kiemelte: Hámori Luca esetében azért sem opció, hogy visszalépjen – a magyar érintett mindig azt hangsúlyozta, hogy ez meg sem fordult a fejében –, mert ez a mérkőzés arról is szól, hogy a győztes biztosan érmesként távozik Párizsból.

Az algériai versenyző indulása napok óta beárnyékolja az olimpiát, és a világ sportéletén túl a közélet, valamint politika ismert szereplőit is véleményformálásra késztette. Arról nem is beszélve: győzelme esetén alighanem sokan nem tudják majd őszintén ünnepelni őt, és egyáltalán nem csupán a magyarok.

Ön kiállna a biológiailag férfi bokszoló ellen Hámori Luca helyében?