Párizs polgármestere: Ba...k meg a reakciósok, ba...k meg ezt a szélsőjobboldalt

2024.08.06. 17:15
„Ba...k meg a reakciósok, ba...k meg ezt a szélsőjobboldalt, ba...k meg mindazok, akik be akarnak zárni minket egy mindenki mindenki elleni háborúba” – jelentette ki Párizs polgármestere, aki ezekkel a mondatokkal válaszolt azoknak, akik kritizálták az olimpiai megnyitót.

Nagy visszhangot váltott ki a „szabadosra”, elfogadóra vett párizsi olimpiai megnyitó. A 2024-es párizsi megnyitóünnepség hivatalos videóját pedig törölték az olimpia fiókjából, mivel a nézők reakciói egyre durvábbak lettek.

Sokan azzal vádolták a szervezőket, hogy az utolsó vacsora – Leonardo da Vinci festménye, amely Jézus utolsó vacsoráját ábrázolja a tanítványaival – „woke” paródiáját alkották meg. Ráadásul a megnyitót több baklövés is tarkította, többek között az országnevekkel kapcsolatos problémák és a véletlenül fejjel lefelé felhúzott olimpiai zászló.

Most a témával kapcsolatban megszólalt Párizs polgármestere, Anne Hidalgo, akit érdemes szó szerint idézni:

Ba...k meg a reakciósok, ba...k meg ezt a szélsőjobboldalt, ba...k meg mindazok, akik be akarnak zárni minket egy mindenki mindenki elleni háborúba.

Ezt a Le Monde-nak adott, kedden megjelent interjújában sikerült megfogalmaznia, az eredeti angol nyelvű káromkodást használva.

A megnyitóval kapcsolatban keresztény csoportok és konzervatív vezetők világszerte – itt a Politico név szerint megemlíti Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Donald Trump volt amerikai elnök is, mint akik  ízléstelennek és istenkáromlónak minősítették a megnyitó ünnepséget.

Azonban most Párizs polgármestere elmondta, büszke arra, ahogyan a megnyitóünnepség bemutatta a franci fővárost a világnak.

„Párizs minden szabadság városa, az LMBTQI+-emberek menedékvárosa, a város, ahol az emberek együtt élnek.” Hidalgo egyébként a megnyitóünnepséget és a játékokat egyaránt hihetetlenül sikeresnek nevezte, és szerinte reményt keltett a Franciaországban és Európában tapasztalható szélsőjobboldali térnyerés fényében.

„A szélsőjobboldal üzeneteit összezúzták a játékok és a megnyitóünnepség” – majd úgy folytatta a szocialista vezető, aki 2014 óta vezeti a francia fővárost, hogy „valami hihetetlenül pozitív dolog történik”. Szerinte örömteli hangulat terjedt el a városban.

„Egyszerre van csodálat e hihetetlen város iránt, amit nem sokan értenek meg, és Párizs elleni gyűlölet-hangszerelés” – mondta Anne Hidalgo Párizs polgármestere, aki a Politico beszámolója szerint egy árva szót sem szólt a Szajna állapotáról.