Könnyeivel küszködve nyilatkozott döntője után a paralimpián szereplő Pap Bianka

2024.09.01. 21:18
Pap Bianka 100 méter gyorson, Száraz Evelin 100 méter mellen ugrott medencébe a 2024-es párizsi paralimpia negyedik napján. Gáspár Tamás íjászatban küzdött meg a minél jobb helyezésért, Arlóy Zsófia pedig egyéniben ragadott ütőt. Mocsári Bence triatlon futamát mára tervezték a szervezők, azonban a kedvezőtlen időjárás elhalasztották hétfőre.

Az íjász Gáspár Tamás a három évvel ezelőtti játékokhoz hasonlóan nem jutott a legjobb négy közé a W1-es kategóriában, s végül az ötödik helyen végzett.

„Reménykedtem benne, hogy francia ellenfelem is lesz, mert akkor megtapasztalhatom a közönség buzdítását. Tokióban ugye nem voltak nézők, itt pedig óriási volt az ováció, nagyszerű élmény volt ezt átélni – nyilatkozott az MTI-nek a 45 éves Gáspár Tamás, aki Angliában él és készül. – A negyeddöntőben nagyon izgultam, először azért, mert vezettem, utána pedig azért, mert hátrányba kerültem. Sajnos, ez az izgalom vette át a főszerepet, ezért voltak mellélövéseim. Az ilyen körülményekhez nem vagyok hozzászokva, arénában, nagy tömeg előtt most lőttem először.”

A magyar sportoló azt mondta, csalódott, hiszen nem azért jött, hogy ismét kikapjon a negyeddöntőben.

Az asztaliteniszező Arlóy Zsófia villámgyőzelemmel kezdett és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé egyesben a párizsi paralimpián.

A WS8-as kategóriában érdekelt, genetikai rendellenességgel született 42 éves játékos ellenfele a német Juliane Wolf lesz a nyolc között, kedden.

A sportlövő Rescsik Csaba hetedik helyen végzett az SH1-es kategória légpuska számában a párizsi paralimpián.

A magyar sportlövő – aki a Szegedi Tudományegyetem programtervező informatikus hallgatója és egy gyermekkori baleset miatt kellett amputálni mindkét lábát – még két számban lesz érdekelt a párizsi paralimpián.

„Volt bennem izgalom a nap elején, próbáltam ezt kezelni, amennyire lehet. Valamennyire sikerült Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet, mert örülök annak, hogy a szétlövésből én jöttem ki jobban, de a jövőben szeretnék érmet szerezni, ami ma nem jött össze” – fogalmazott Rescsik.

Száraz Evelin 100 méter mellen hetedik, míg Pap Bianka 100 méter gyorson nyolcadik lett az úszóversenyek vasárnap esti döntői során a párizsi paralimpián.

Előzetesen a Tokióban 100 háton aranyérmes Pap Biankától lehetett a jobb eredményre számítani.

A Vasas sportolója öt számot vállal ezen a viadalon, ezek közül a vasárnapi volt a második, előzőleg 50 méter gyorson 14. lett.

Ezúttal a zsúfolásig telt La Défense Arénában 100 gyorson indult az S10-es kategóriában, s egy kissé beragadt a rajtnál.

A falhoz hatodikként ért, de ezúttal elmaradt a jó hajrá, s végül a nyolcadik helyen csapott a célba.

A 24 éves sportoló – akinek egy gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen az egyik sípcsontja – rendkívül csalódottan értékelt a vegyes zónában.

Jobbat vártam magamtól, mérges vagyok magamra – mondta az MTI-nek a könnyeivel küszködve. – Nem tudom mi történt, nem megy... A legjobbammal, amit három éve Tokióban úsztam, most második lettem volna. Soha nem ment még ilyen rosszul a száz gyors, ennél mindig jobbat úsztam, ez nagy csalódás. Mentem a végül győztes francia lánnyal, és azt hittem, a végén én is meg tudok indulni, de ezúttal nem tudtam úgy, ahogy szoktam. Elsavasodtam, és úgy éreztem, csak egy helyben kapálódzok. Remélem, a többi számomban jobb teljesítményre leszek képes.

Az esti úszó program során még egy magyarnak lehetett szorítani, Száraz Evelin számában, az SB6 100 méter mellen csak döntőt rendeztek.

A 19 éves magyar versenyző – akinek központi idegrendszeri sérülése van és Pap klubtársa a Vasasban – 50 méternél hatodikként fordult, majd a táv második felében egy ellenfele még megelőzte, így a hetedik helyen zárt. A futam után nem nyilatkozott.

Néhány órával a rajt előtt vasárnapról hétfőre halasztották a triatlonosok versenyeit – így Mocsári Bence döntőjét is – a párizsi paralimpián.

A döntést a Szajna nem megfelelő vízminősége miatt hozták meg a szervezők.