Sporttörténelem Párizsban, először lett érmes várandós versenyző

2024.09.02. 18:08
Jodie Grinham történelmet írt Párizsban azzal, hogy a paralimpiák történetében első sportolóként lett érmes várandós állapotban. Grinham, aki Rióban csapatban paralimpiai ezüstérmet szerzett, ezúttal egyéniben végzett harmadikként, és még jelenése van csapatban is.

A 31 éves sportoló teljesítménye annak tudatában még inkább elismerésre méltó, hogy hét hónapos várandósként külön kihívást jelentett magzata mozgolódása is. Grinham a bronzmérkőzés utáni nyilatkozatában elmondta: természetesen örült a baba aktivitásának, és jó érzéssel töltötte el a hasában lévő kis „szurkolójának” támogatása.

„A harmadik sorozat alatt éreztem, hogy nagyon mozgolódik a kicsi. Magamban csak annyit gondoltam »anyu nagyon szeret téged, de most kérlek, adj nekem még pár percet, amíg befejezem ezt«” – fogalmazott az íjász, aki a harmadik helyért zajló összecsapáson honfitársánál, a szintén brit Phoebe Patterson Pine-nál bizonyult jobbnak.

Grinham arról is beszélt, hogy a felkészülése során edzőjével tudatosan figyeltek a magzat által előidézett zavaró körülményekre. A mozgások szimulálásával, amit edzője azzal idézett elő, hogy oldalról és hátulról olykor gyengéden meglökte hastájékon, továbbfejlesztette koncentrációját és lövőrutinját. Mindezzel minimálisra csökkentette azt, hogy döntő tényezővé váljanak az állapotával járó hatások.

Ajánlókép: Alex Slitz/Getty Images