Hét éremmel kezdték a magyarok a legújabb FITEQ-versenysorozatot

2024.09.02. 15:48
Négy kontinens 13 országát képviselve 58 játékossal a nyár utolsó hétvégéjén elrajtolt a Nemzetközi Teqball-szövetség (FITEQ) legújabb versenysorozata, a Challenger Teqball League, ahol a magyarok a legjobb nemzetként végeztek.

Santarém, Portugália adott otthont a Challenger Teqball League legelső eseményének női, férfi és vegyespáros kategóriákban, 3000 eurós pénzdíjjal. A mezőny tele volt többszörös világ- és Teqball Tour-bajnokokkal.

Női párosban a kilenc párost két csoportra osztották. A favoritok magabiztosan jutottak tovább a kieséses szakaszba, ahol a világbajnoki ezüstérmes magyar Péchy Petra, Vicsek Nóra bejutott a döntőbe, és egyetlen szettveszteség nélkül diadalmaskodott az egész sorozat során. A második helyen Dezsényi Zsófia,Amelie Julian végzett, akik az egész mérkőzésen nem találták a ritmust. A bronzérmet a világbajnoki ötödik Silvia Ferrer Garcia, Ana Gomez I Vila szerezte meg Maria Chedid és a hazai kedvenc Stephanie Brito ellen. Ferrer Garcia térdsérüléséből való sikeres felépülése után tért vissza, és mutatta meg a világnak, hogy újra egészséges.

A legnagyobb nevek nem kegyelmeztek a férfi párosban sem. A negyeddöntőben azonban a Brenno Reis Miller Silva Silva, Zaid Eidan páros sokkolta az ukrán Oleh Usychenko, Dmytro Sevcsukot. Történetük a dobogó legalsó fokán ért véget, miután nem hibáztak Lionel Beyer, Rui Leitao ellen. A döntőben nem meglepő módon a mezőny legsikeresebb versenyzői mérkőztek meg egymással, hiszen Blázsovics Ádám, Marek Pokwap és Nikola Mitro, Hugo Rabeux ellen küzdött. Blázsovics és Pokwap párosa rendkívüli magabiztossággal és pontos támadásokkal végig irányította a játékot, esélyt sem hagyva az ellenfélnek, és két szettben nyertek.

22 párossal vegyespárosban indultak a legtöbbet. Mivel a döntő a Challenger Teqball Liga – Santarém Cup utolsó összecsapása volt, már csak egy kérdés maradt: ki végez majd két trófeával a FITEQ debütáló tornáján? Míg a rájátszás első két fordulója többnyire egyoldalú meccseket hozott, az elődöntők olyanok voltak, mint egy hullámvasút. Péchy, Blázsovics – Chedid, Mitro elődöntője már-már klasszikussá vált, ahol az előbbi páros a döntő szettben 14:12-re nyert. Vigaszként Chedid, Mitro szerezte meg a bronzérmet, miután 1:0-ról visszajött Julian, Rabeux ellen és megfordították a meccset. A fináléban Vicsek mellett ismét megmutatta tehetségét Lengyelország ifjú csodagyereke, Pokwap. A nemzetközi páros két szoros szettben aratott győzelmet Péchy, Blázsovics ellen, a pontkülönbség összesen három pont volt.

„Mint ennek az első szakasznak a szervezője örülök, hogy sikeresen teljesítettük céljainkat, még a sportolók elvárásait is felülmúlva” – kezdte Rui Leitao, a FITEQ Ügyvezető Testületének tagja, aki ugyancsak versenyzett.

„Játékos és sportvezetői múltam miatt nagy felelősséget éreztem azért, hogy az esemény szervezését úgy alakítsam, hogy megfeleljen az igényeknek” – mondta a portugál szakember.

A következő Challenger Teqball League eseményt Malagában rendezik október 11. és 13. között, melyet a világ egyik leghíresebb sportnapilapja, a Marca is támogat.