J. K. Rowling ismét beleszállt a transzneműekbe, ezúttal egy paralimpikont nevezett csalónak

2024.09.03. 10:10
A Harry Potter-könyvek szerzője ismét hangoztatta azon véleményét, hogy a transzneműek szerepeltetése az olimpián és a paralimpián csalásnak minősül. Odáig merészkedett, hogy szerinte Lance Armstrong kerékpáros is visszakaphatná az összes érmét – akitől dopping miatt vonták vissza azokat –, hiszen az sem nagyobb csalás, mint férfi-testfelépítéssel a nők mezőnyében versenyezni.

J. K. Rowling és volt női sportolók is azok között vannak, akik kritizálják Valentina Petrillo transznemű olasz sprinter szerepeltetését a párizsi paralimpián – írta meg a Deadline. Rowling, a Harry Potter-könyvek írója „csalónak” nevezte Petrillót, miután hétfőn kvalifikálta magát a női T12-es 400 méteres síkfutás elődöntőjébe – ám ott már elvérzett, és nem jutott a keddi döntőbe.

Az 51 éves Petrillo 45 éves koráig férfi atlétaként versenyzett, és országos bajnoki címeket nyert férfiatlétikában. A látássérült sprinternek két gyermeke született, mielőtt nőként azonosította magát.

Petrillo azért indulhat a női T12-es mezőnyben, mert a paraatlétikai szövetség lehetővé teszi, hogy a jogilag nőként elismert személyek is részt vegyenek a versenyen. A kvalifikációhoz a sportolóknak bizonyítaniuk kell, hogy a tesztoszteronszintjük egy éve 10 nmol/l alatt van.

Rowling, aki a transzneműek jogainak hangos és markáns kritikusa, az X-en azzal viccelődött, hogy Petrillo felvétele azt jelenti, hogy a drogcsaló Lance Armstrongnak joga van a kerékpáros érmeihez.

Vannak más hangok is

Rowling az algériai bokszoló, Imane Helif olimpiai szereplése miatt is felháborodott – ami után be is perelték. Helif ugyan nem transznemű, de annak ellenére indulhatott, hogy kizárták a tavalyi női világbajnokságról, mert a tesztek szerint „férfi kariotípusú” kromoszómái voltak. Helif aranyérmet nyert Párizsban.

Martina Navratilova női teniszcsillag, aki jelenleg a Sky Sports számára közvetíti a US Opent, szintén sérelmezte Petrillo érintettségét.

Ez az »elfogadó« politika, amely a haladást közvetíti, valójában regresszív, mivel kizárja a nőket a BIOLÓGIA miatt! Nem fogsz olyan nőket találni, akik férfiként azonosítják magukat, és akik a férfiak helyét foglalnák el, a BIOLÓGIA miatt. A férfiak és a nők különböznek egymástól. Pont

– hangoztatta véleményét.

Sharron Davies, az egykori brit úszó és a BBC műsorvezetője szerint Petrillo részvétele a paralimpián „képtelenség”. Hozzátette, hogy „ezeknek a szervezeteknek gerincre van szükségük, és azt kell tenniük, amit mindenki lát, hogy helyes, nem pedig azt, ami a könnyebb. Ki kell állni a tisztesség, a tudomány és az egyszerű józan ész mellett”.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke, Andrew Parsons a BBC-nek azt mondta, hogy a transz sportolókat „szívesen látják” a játékokon.

Petrillo nem az első transznemű sportoló, aki részt vesz a paralimpián. Ingrid van Kranen holland atléta a 2016-os riói játékokon női diszkoszvetésben vett részt.

A T12-es 400 méteres selejtezőt követően Petrillo így nyilatkozott: „A mai naptól kezdve nem akarok többet hallani a transznemű emberekkel szembeni diszkriminációról, előítéletekről. Rengeteg ember hal meg csak azért, mert transznemű, embereket ölnek meg, mert transzneműek, emberek öngyilkosok lesznek, mert transzneműek, és elveszítik a munkájukat, vagy kizárják őket a sportból. De én megcsináltam. Ha nekem sikerült, akkor mindenkinek sikerülhet” – mondta.