Radnóti László: Három komoly rákműtéten vagyok túl

2024.09.14. 10:58
A magyar sportriporterek élő legendája, Radnóti László egy interjúban elárulta, hogy bár optimista, de három rákműtéten esett eddig át, tehát könnyen lehet, hogy túl sok interjút már nem ad életében. Ettől függetlenül cikkeket ír, az olimpia és paralimpia pedig rengeteg emléket és érzelmet hozott felszínre benne. Többek között elkeseredett, és haragszik, hogy az olimpia eszméje mára már a múlté.

Radnóti László, a legendás sportriporter a Sportálnak adott interjújában rögtön az elején egy címjavaslattal élt a kérdező felé, ami a Hattyúdal lett volna, ugyanis elmondása szerint talán ez lehet az utolsó nagyobb lélegzetvételű beszélgetés, amit vele készítenek, lévén három rákműtéten van túl.

Végül nem ez lett a cím, de a témánál maradva Radnóti elmondta, hogy optimista, és egyáltalán „nem szellemi elborultságban töltöm a napjaim”. Cikkeket ír és az olimpia és paralimpia után, a karrierje végéhez közeledve elgondolkodott rengeteg dolgon.

Ez az ország tele van sértődött emberekkel, ennek az az oka, hogy nem tudnak a munkahelyek méltón elköszönni tőlük annyi év után

– emelt ki egy példát, majd egy másikkal folytatva hozzátette, keserűséggel tölti el, hogy mennyire eltávolodtunk az olimpia eredeti eszméjétől, az istenbékétől. „Most az olimpia arcul csapását látjuk” – summázott arra célozva, hogy az oroszok a háború miatt nem indulhattak az ötkarikás játékokon Párizsban. Ezután több olimpiát is felidézett abból a kilencből, amit közvetített, de arra jutott, hogy 

a személyes kedvenc olimpiám Barcelona. A város utánozhatatlan hangulata és a számtalan magyar sikereknek köszönhetően. Élesen él bennem a cselgáncsozó Kovács Antal győzelme, aztán sporttársa, Hajtós Berci döntője, aki megnyerte a végső összecsapást, mégis elvették tőle a bírák az aranyérmet

– mesélte.

84 év, 104 ország

Radnóti maga is sportember volt, vívott, ráadásul nem is akármilyen szinten. 1987-ben szenior világbajnoki címet szerzett Lousanne-ban, de a Színészek–Újságírók-rangadókon is többször a pástra lépett. Emellett kézilabdázott is, az egyetemi évek alatt például Szegeden.

A rádiós legenda jelenleg 84 éves, pályafutása során 104 országban járt már, és mindenhol a temetőt látogatta meg először. Elég érdekes egy szokás, erről azt mondta, hogy

a temető nem hazudik, bár tudjuk, csak nélkülözhetetlen emberek fekszenek benne, de a sírok között sétálva megelevenedik az ott élők múltja.

Radnótinak három gyermeke és három unokája van. Egyik fia Ausztráliában él, ahol unokája viszi tovább a hagyományt, a vívócsapat tagja. Másik fia tájrehabilitációval foglalkozik, lánya pedig éppen pszichológia nagydoktorijára készül.