A kitartás ünnepe volt az idei Balatonfondo

2024.09.15. 10:58
Közel ezer versenyző állt rajthoz szombaton az idei Balatonfondón, a Balaton partján megrendezett kerékpáros ünnepen.

2024-ben immár második alkalommal rendezték meg a Balatonfondo kerékpárversenyt, amely igazi kerékpárosünneppé vált a Balaton partján és a Balaton-felvidéken.

Az extrém hideg, a novembert idéző szeptemberi szombat reggelén közel ezer versenyző gyűlt össze, hogy megmérettesse magát a különböző távokon. A versenyzők összetétele is mutatta a kerékpársport sokszínűségét, hiszen a hölgyek aránya meghaladta a tíz százalékot, és jelentős számban képviseltették magukat külföldi versenyzők is, ami tovább emelte az esemény nemzetközi színvonalát.

Schneller Domonkos, az esemény fővédnöke, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, aki maga is részt vett a versenyen, a célba érkezés után így nyilatkozott: „Ez a nap ismét bebizonyította, hogy a kerékpársport egyre nagyobb népszerűségre tett szert Magyarországon az elmúlt években. A versenyzők kitartása és teljesítménye mindannyiunkat inspirál, hiszen mindannyian sikeresen, és ami fő, balesetmentesen értek célba.”

Hozzátette: „Különösen nagy öröm, hogy az amatőröknek olyan példaképeik vannak, mint Valter Attila, aki nagykövetként vett részt az eseményen, a szintén itt tekerő Dina Marci, vagy épp Vas Blanka, akik nemcsak itthon, hanem nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket érnek el. Ők az élő példák arra, hogy a kerékpársportnak van jövője Magyarországon.”

Valter Attila nagyköveti szerepkörben vett részt az eseményen, és büszkén nyilatkozott a versenyzők teljesítményéről: „Az év első igazán hideg versenyén, ilyen zord időjárási körülmények között, ilyen kitartással végigmenni hatalmas teljesítmény. Az amatőr versenyzők mellett a fiatalok eredményeit is érdemes figyelemmel kísérni, hiszen sokuknak a profi pályafutás is kilátásba kerülhet. A verseny végét követően feltámadó erős szél igazolta a szervezők döntését, miszerint a hosszú, szélnek kitett szakaszokat is érintő hosszabb helyett végül csak a mediofondo táv került megrendezésre. Így volt biztonságos.”

2024-ben a dobogó legfelső fokán egyaránt állt 15 éves és 65 év feletti versenyző is, mutatva ezzel, hogy a kerékpársport minden korosztály számára nyitott és elérhető.

A hivatalos versenyprogramon kívül a gyerekek is képviseltették magukat, ahol a legfiatalabb dobogósunk egy hároméves kislány lett.

A verseny során a résztvevők nemcsak egymással, hanem az elemekkel is megküzdöttek. A Balaton-felvidék ezúttal kevésbé nyájas arcát mutatta: 8 fok, eső és erős szél nehezítette a versenyt. A versenyzők mégis hősiesen helytálltak, és bár a Tihanyi emelkedőig a mezőny együtt haladt, azt követően a szakasz szétzilálta a versenyzőket, kisebb bolyok alakultak ki. Az út közben a fel-felbukkanó napsugarak nyújtottak némi vigaszt az átfázott kerékpárosoknak.

Dina Márton is kiemelte, mennyire élvezte a versenyt: „A Balatonon mindig élmény tekerni, még ilyen próbára tévő körülmények között is. A hűvös idő és a szél nehézségeket okozott, de a szervezés magas színvonala és a pálya változatossága izgalmassá tette a versenyt. A futam végére még a nap is kisütött, ami különösen emlékezetessé tette a befutó pillanatait.”

A versenyen nemcsak a teljesítmény, hanem a közösségi élmény is kiemelt szerepet kapott, hiszen a versenyzők számára számos kiegészítő szolgáltatás állt rendelkezésre, a szerviztől kezdve a frissítőpontokig. A verseny után pedig a Balatonfüredi Városi Uszoda wellness-szolgáltatásai várták a résztvevőket, ahol megpihenhettek és regenerálódhattak a nehéz küzdelmek után.