Holtan találtak öt orosz hegymászót Nepálban

2024.10.08. 10:06
Pótlólagos oxigén használata és serpaasszisztencia nélkül vágott neki egy ötfős csapat a rendkívül nehéz, mintegy 8167 méteres Dhaulagiri-csúcs megmászásának. Az expedíció azonban kudarcba fulladt, a mászókat pedig holtan találták.

Holtan találtak öt orosz hegymászót, akik október 6-án tűntek el a nepáli Dhaulagiri csúcsának megmászása közben – közölte a The Himalayan Times

A holttesteket mintegy 7100 méteres magasságban találta meg egy mentőhelikopter – erősítette meg a mászók halálhírét Mingma serpa, a kutatási mentőakciót vezető Heli Everest igazgatója. Mint közölték, a hegymászók 7600 méteres magasságból zuhantak le. 

A hegymászók – Alekszander Dusejko, Oleg Kruglov, Vlagyimir Csisztyikov, Mihail Noszenko és Dimitrij Spilevoj –, akik pótlólagos oxigén használata és serpaasszisztencia nélkül indultak el meghódítani a csúcsot, egy olyan expedíció tagjai voltak, amelynek résztvevői közül ketten hétfőn sikeresen célba értek. Az egy nappal később induló második, öttagú csoporttal vasárnap szakadt meg a kapcsolat végleg, amikor Dusejko csapata délelőtt 11 órakor rádiózott utoljára az alaptáborral, és jelezték, hogy visszafordulnak.