Magyar arany a nőknél, bronz a férfiaknál az U23-as világbajnokságon

2024.10.17. 14:54
Aranyérmet nyert az U23-as nők versenyében Horváth Karolina Helga a triatlonosok spanyolországi Torremolinosban zajló világbajnokságának nyitónapján. A férfiak mezőnyében Kiss Gergely bronzérmes lett – írja az MTI.

A Budaörsi Triatlon Klub 2002-es születésű versenyzője a viadal eredményközlő oldala szerint 1:57:13 óra alatt teljesítette az olimpiai távon – 1,5 km úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futás – rendezett vb-futamot, amelynek a végén nagy hajrával utasította maga mögé a szlovák Zuzana Michalíkovát. Horváth Karolina Helga az úszás végén a 10. helyen állt a 49 fős mezőnyben, majd kerékpáron kiválóan jött előre, és a futást a harmadik helyről kezdhette meg. Az első és a második kör után ötödik volt, a harmadik körben feljött a harmadik pozícióba, és innen sikerült diadalmaskodnia. A második helyen célba érő Michalíková négy, a harmadik portugál Maria Tomé hat másodperccel maradt el Horváth időeredményétől.

Ami a többi magyar indulót illeti, Kropkó Márta kilencedik, Nádas Nóra Romina pedig 34. lett. Sarcia Borbálának nem sikerült befejeznie a versenyt, mivel a kerékpározás elején elesett és feladta a küzdelmet.

A férfiaknál Kiss Gergely bronzérmes

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzője a viadal eredményközlő oldala szerint 1:46:11 óra alatt teljesítette az olimpiai távon – 1,5 km úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futás – rendezett vb-futamot, s 59 másodperccel maradt el a fölényesen győztes spanyol David Cantero Del Campótól. A második helyen 34 másodperces hátránnyal a görög Panagiotisz Bitadosz zárt.

Kiss Gergely az úszás után a kilencedik pozícióban volt, kerékpáron pedig egészen a 19. helyig csúszott vissza, de a futásban az erejét kiválóan beosztva, jó taktikával jött fel egészen a dobogós helyezésig.

A többi magyar induló közül Dobi Gergő - 15 másodperces büntetéssel együtt – a 18., Hóbor Zalán a 21. lett a 70 fős mezőnyben, míg a 28. helyen célba ért Kovács Gyulát utólag pályaelhagyás miatt kizárták.

A Torremolinosban zajló vb-n 18 fős küldöttség képviseli a magyar színeket. A paratriatlonosok (Mocsári Bence) és a juniorok (Szalai Fanni, Szobácsi Laura, Pusztai Dóra, Baier Zsófia, Kropkó Márton, Tungel-Nagy Zalán, Székely Konrád) viadalait pénteken rendezik, majd vasárnap délelőtt U23-ban és juniorban a vegyes váltók küzdelmeire kerül sor, 17 órától pedig az elit vb-sorozat férfi döntője következik az Európa-bajnok Lehmann Csongorral, valamint Dévay Márkkal a mezőnyben.